Kalendar i rezultati:
2021.

Spisak dozvola za rad:
Instruktora Trenera

Zahtev za dozvolu za rad:
Instruktora Trenera

Pozitivna ocena FIS-a i velika šansa za skijaški sport u Srbiji

Od 10. do 13. marta 2020. godine na Kopaoniku održan je 16. FIS Eurobalkan Kup. Za ovaj događaj pripremljena je staza Crna duboka na kojoj je u ova četiri dana više od ­­­­­­­­pedeset domaćih i stranih takmičara odmerilo snage i umeće. Pored sjajnog sportskog događaja, ova trka je verovatno jedna od najznačajnijih za naše skijanje do sada jer je ujedno bila i test trka u kandidaturi Srbije za dobijanje licence za organizaciju trka Evropa kupa od sledeće sezone. Skijaški Savez Srbije je uspeo da dovede komisiju iz FIS-a i konačno obezbedi šansu da se Srbija pojavi na kalendaru Evro kupa.

Delegacija FIS-a, na čelu sa glavnim kontrolorom za Balkan i TD Bojanom Panevskim, provela je sa nama četiri dana na Kopaoniku i ocenjivala našu spremnost za organizaciju trke prema utvrđenim standardima i parametrima: uređenost i kvalitet staze Crna duboka, sistem merenja vremena, prilagođavanje vremenskim uslovima (visoke temperature, ali i padavine koje su nas pratile), organizacija redarske, medicinske i hitne službe, posedovanje sve potrebne opreme, ali i pratećih sadržaja kako za same takmičare, tako i za sudije i tehničku podršku.

Zaključak delegacije FIS-a je da ovaj tim sasvim uspešno može organizovati trke Evropa kupa što su i potvrdili pismenom preporukom da naša zemlja dobije licencu za ovo veliko takmičenje. Posebne pohvale FIS-a dobili su Ivan Pešić, direktor i vođa  takmičenja i član IO SSS, zatim Matic Jeraša, direktor svih alpskih reprezantativnih timova, a koji je na ovom takmičenju direktno bio zadužen za pripremanje staze, sudije, kao i JP Skijališta Srbije i Ski resort Kopaonik, za podršku koju su pružili u svim segmentima organizacije, kao i samim takmičarima.

Ukoliko bi se Kopaonik sledeće godine pojavio kao domaćin Evro kupa to bi bio temelj za jednu potpuno novu sliku Srbije kao skijaške destinacije i velika šansa za ovaj sport u našoj zemlji. Čelni ljudi Skijaškog Saveza Srbije su u konstantnom kontaktu sa FIS organizacijom i već sada rade na realizaciji ovog projekta.

Velika zahvalnost svim članovima tima koji su uz zaista veliko zalaganje realizovali trku, kao i Skijaškom klubu Niš kao tehničkom organizatoru. Skijaški Savez Srbije se posebno zahvaljuje celom timu iz JP Skijališta Srbije i Ski resort Kopaonik koji su prepoznali potencijal ovog događaja i zajedno sa nama bili spremni da na profesionalan i efikasan način reše svaki izazov.

Staza Crna duboka, Kopaonik

Skijaški savez Srbije