• Nevena Ignjatović

  • Marko Vukićević

  • Matija Milenković

  • Anja Ilić

  • Miloš Milosavljević

  • Maida Drndić

  • Strahinja Stanišić

  • Emilija Đurović

Kalendar i rezultati:
  2021/2022

Spisak dozvola za rad:
Instruktora Trenera

Zahtev za dozvolu za rad:
Instruktora Trenera

Realizacija projekta "Razvojni program alpskog skijanja i identifikacija najtalentovanije dece"

U  Zavodu za sport i medicinu sporta u Košutnjaku danas, 17.05.2021. godiine, realizovani su zdravstveni i sportski pregledi za talentovane sportiste alpskog skijanja Republike Srbije, godište 2005, 2006. i 2007, koji su obuhvaćeni projektom  "Razvojni program alpskog skijanja i identifikacija najtalentovanije dece“. Ističemo da su pored zdravstvenih i sportskih pregleda realizovana i motorička testiranja, kao i psihološki testovi. 

Olimpijski komitet Srbije je inicirao i nosilac je ovog projekta, a isti će biti realizovan u saradnji sa Skijaškim savezom Srbije i klubovima iz kojih su talentovana deca izabrana prema do sada najboljim rezultatima i jasno definisanim kriterijumima. 

Današnja aktivnost realizovana je u skladu sa dinamičkim planom projekta i označila je praktičan početak projekta. Sledeća aktivnost prema dinamičkom planu je odlazak i treninzi na glečeru u Austriji, a potom se nastavljaju dalje aktivnosti ovog projekta.

Podsećamo da je razvojni program alpskog skijanja i identifikacija najtalentovanije dece izuzetno važan program za srpsko skijanje, a možemo reći da će predstavljati prekretnicu u razvoju alpskog skijanja, posebno imajući u vidu da će pored izabranih takmičara u program indirektno moći da se uključe i deca iz drugih klubova.

U dosadašnjem radu u alpskom skijanju evidentiran je određeni broj talentovane dece uzrasta do 16 godina, što nameće obavezu i potrebu za sistematskim i sistemskim radom, radi jasne identifikacije budućih vrhunskih sportista.

Upravo iz ovih uzrasnih kategorija i sprovođenjem ovakvih programa moguće je selektovanje talentovane dece, sa kojima će raditi odabarani stručnjaci i pravovremeno započeti proces transformacije mladih talenata u vrhunske sportiste. Olimpijski komitet Srbije i Skijaški savez Srbije smatra da je to put pripreme mladih talenata za učešće na najprestižnijim takmičenjima u alpskom skijanju, kao što su FIS trke, kriterijumska takmičenja OKS-a , kao sto su EYOF-a, YOG-a, Svetsko prvenstvo, Svetski i Evropski kup, kao i ZOI 2026. i 2030. godine. 

Skijaški savez Srbije nastavlja sa realizacijom i drugih aktivnosti na unapređenju organizacije rada, prevazilaženju uočenih problema i podizanju kapaciteta srpskog skijanja na viši nivo i veruje da će zajedničkim snagama Olimpijskog Komiteta Srbije i saveza projekat biti uspešno sproveden i ostvareni ciljevi biti ostvareni u potpunosti.

 

 

Skijaški savez Srbije