Alpsko skijanje 2011/2012

REJTING  KLUBOVA / TAKMIČARA  U SEZONI 2011/2012

Alpski kup    -    Nordijski kup    -    Snowboard kup
(preuzmi .PDF fajlove - ažurirano 24.05.2012.)

KALENDAR TAKMIČENJA ZA SEZONU 2011 / 2012.
(preuzmi .PDF fajl - ažurirano 21.02.2012.)

POČETNI REJTING ZA SEZONU 2011 / 2012.
Cicibani - Veleslalom          Deca - Veleslalom          Deca - Slalom
 

       
Mladi skijaši iz Srbije na "La Scara 2012." u Val d'Isere-u

U Francuskom ski centru Val d'Isere se u četvrtak i petak 05. - 06.04.2012. održava "La Scara 2012." - poznato FIS takmičenje u alpskom skijanju za decu uzrasta 11 - 14 godina. Na programu su po dve trke Superveleslaloma i Slaloma u muškoj i ženskoj kategoriji.
Na ovom nezvaničnom prvenstvu sveta u skijanju za decu se očekuje oko 1400 takmičara iz 30 zemalja sveta. Među njima nastupiće u šest takmičara it Srbije.
     U kategoriji deca I:
- Pavlović Vera '99          - Križan Vojin '00
- Kovačević Milica '99      - Martinović Andrija '99
     U kategoriji deca II:
- Banković Marko '98
- Pavlović Sava '97           Sa njima je trener Jagličić Dejan.

 

Otvoreno Prvenstvo Srbije za novinare u skijanju - Stara planina

04.-08.04.2012. na Staroj planini se održava "Otvoreno Prvenstvo Srbije za novinare u skijanju", sa ciljem promocije ove planine kao turističke zimske destinacije u zemlji i regionu. Na Prvenstvu će učestvovati novinari-skijaši iz Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Bugarske, Makedonije i Srbije. Učesnici Prvenstva, takmičari i organizator će biti smešteni u hotelu "Stara Planina".
    - U petak 06.04.2012. - od 10h se održava Kros-kantri trka - skijaško trčanje
    - U subotu 07.04.2012. - od 09h se održava veleslalom trka u alpskom skijanju
Organizatori trke su S.K. "Bela strana" i S.K. "Midžor" u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije.

 

Stara planina - Knock Out trka za završnicu sezone

01.04.2012. U čast uspešnom završetku sezone 1.aprila 2012 godine Snow sports academy Stara planina je u saradnje sa Ski savezom Srbije i Ski klubom Midžor iz Knjaževca organizovala KNOCK OUT trku u veleslalomu. Danas je na Staroj planini sneg nemilosrdno padao, kao da je želeo da stavi do znanja da sezona još uvek nije gotova i da će na ovoj planini još uvek trajati.
Nepovoljni vremenski uslovi nisu omeli takmičare i planirana Knock Out trka je održana. Trka je bila revijalnog karaktera i na njoj su učestvovali i VIP gosti ove manifestacije, Bojan Križaj kao i Demo ski tim Slovenije.

    Detaljnije sa kompletnim rezultatima...

 

Pobeda Nevene Ignjatović na Prvenstvu Slovenije

U slovenačkom ski centru Rogla, u nedelju 25.03.2012. su vožene trke slaloma za Državno prvenstvo Slovenije. U ženskoj konkurenciji je pobedila Nevena IGNJATOVIĆ, najbolja skijašica Srbije, čklanica ski kluba Radnički-Elite iz Kragujevca i osvojila novih 15.93 FIS bodova. Na postolje su se popele još i Slovenke Ilka STUHEC i Mateja ROBNIK.
U konkurenciji muškaraca su nastupili Vanja STARCEVIĆ i Andrija VUKOVIĆ, ali nisu uspeli da završe trku. Organizator trke je Smučarsko društvo Celje.
U subotu je u okviru istog takmičenja vožen veleslalom u austrijskom skijalištu Petzen, na kome je Nevena zauzela 14. mesto, a Andrija VUKOVIĆ ni tada nije završio trku.

 

Stara planina - Knock Out trka veleslaloma

Sezona skijanja na Staroj planini je pri kraju. U čast uspešnom završetku sezone 1. aprila 2012. godine Snow sports academy Stara planina organizuje sa Ski savezom Srbije KNOCK OUT trku u veleslalomu i druženje za sve ljubitelje snega.
Bogat program kojii su nam spremili organizatori počinje Prijemom i registracijom ucesnika kao i predstavljanje partnera, zvezda programa i sve to uz Cocktall party i Koncert mainstage.
Sutradan se program nastavlja 01.aprila 2012.god startom kvalifikacija i tekućim programom koji se na kraju završava proglašenjem rezultata GS Knock Out Ski savez Srbije.
Poželjno je da dođu svi klubovi i takmičari jer će se vršiti proglašenje i dodela nagrada za AL kup Srbije 2012. Neke skijaške legende su najavile svoj dolazak na ovo takmičenje, kao gosti i promoteri.
     Preuzmite: Raspis za ovu trku
                    Flajer za ovu trku

 

 Nastavak Alpskog kupa Srbije na Kopaoniku

17. i 18.03.2012. na Kopaoniku na stazi Marine vode su održana kup takmičenja koja se boduju za Alpski kup Srbije. Na programu su bile sledeće trke veleslaloma u muškoj i ženskoj konkurenciji.
     - Kup Bela reka - cicibani - preuzmite: Rezultate,   Raspis
     - Kup Lane - cicibani - preuzmite: Rezultate,   Raspis
     - Kup Raška - deca - preuzmite: Rezultate,   Raspis

 

Mokra Gora - FIS "NIS" trka 12.-16.03.2012.

Od 12. i 16.03.2012. na skijalištu Iver na Mokroj Gori se održavaju FIS "NIS - Naftna industrija Srbije" trke slaloma i veleslaloma u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Nastupiće takmičari iz 18 zemalja. Zanimljivo je da će se ovom prilikom na skijalištu Iver prvi put voziti međunarodna trka veleslaloma.
Organizatot trke je Skijaški savez Srbije, a tehnički organizator Ski klub "Royal" Beograd.
    Preuzmite: Informacija za FIS - NIS Mokra Gora

 

 Prvenstvo srbije i Kup Iver na Mokroj Gori

U subotu i nedelju 03. i 04.03.2012. na Mokroj Gori - skijalištu Iver se održava Prvenstvo Srbije i Kup Iver u alpskom skijanju za takmičarsku kategoriju cicibani u muškoj i ženskoj konkurenciji.
     Preuzmite:
      - Raspis  za ove trke

 

Prva međunarodna FIS trka na Torniku

U petak i subotu, 17. i 18. februara, u ski centru Tornik, održava se prva međunarodna FIS trka koja će okupiti oko 20 reprezentacija. Učešće u ovoj trci uzeće takmičari iz Bugarske, Rumunije, Italije, Irske, Makedonije, Brazila, Bosne i Hercegovine i Slovačke.
Oba dana, trka će se voziti na stazi Zmajevac koja ima FIS homologaciju za organizaciju međunarodnih takmičenja.
Promoter i učesnik trke je naša višegodišnja reprezentativka i olimpijka Marija Trmčić. Svečana ceremonija dodele medalja obaviće se u subotu po završetku trke u ski centru Tornik.

Danas je, povodom trke, organizovana konferencija za novinare u hotelu Palisad na kojoj su bili prisutni predstavnici organizatora trke: Skijališta Srbije, Skijaškijog saveza Zapadne Srbije i Turističke organizacije Zlatibor. Tehnički organizator trke je Skijaški klub Ski Art i Skijaški savez Srbije. Skijališta Srbije će i ovaj put dokazati da kvalitetom pripreme staza mogu da pariraju svetskim ski centrima sa mnogo dužom tradicijom skijanja i organizacije takmičenja.
Pozivaju se svi posetioci Zlatibora da dođu u ski centar Tornik i navijaju za naše reprezentativce.

 

Na skijalištu Iver održane FIS trke slaloma, nastupilo 80 takmičara

Na skijalištu Iver iznad Mokre gore, 14. i 15. februara 2012. su održane FIS trka u slalomu, na kojoj je, u muškoj i ženskoj konkurenciji, učestvovalo 80 takmičara iz 18 zemalja. Posle čuvene trke iz 1985, u kojoj su učestvovali Križaj, Tomba, Rok Petrović, Štangasinger, biće to druga po kvalitetu trka u istoriji srpskog skijanja.
U petak i subotu 17 i 18.02.2012. ski centar Tornikuje prvi put domaćin FIS trka. Oba dana se voze trke slaloma u muškoj i ženskoj konkurenciji.
   - Ovo je samo početak. Šest staza u Srbiji imaju homologizaciju Svetske skijaške federacije i spremne su i za trke svetske skijaške elite. Staza na Iveru, recimo, i po strmini, i po visinskoj razlici, i po drugim karakteristikama ispunjava sve uslove za trke svetske skijaške elite u Svetskom kupu - izjavio je Emir Kusturica,Ppredsednik Skijaškog saveza Srbije.
Kusturica kaže da je, uz nova skijališta, čije je pravljenje pomogla država, glavna misija Saveza omasovljenje ovog sporta, povratak skijanja u škole, otvaranje sportskih odeljenja u Knjaževcu, Raški i Čajetini i, pre svega, stvaranje reprezentacije.
   - Imamo Nevenu Ignjatović i još nekoliko takmičara koji bi mogli u olimpijski tim. Planiramo nova takmičenja, kampove, rad po sistemu zahvaljujući kojem je košarka nekad doživela procvat - kaže Kusta.
Emir Kusturica se našalio i na račun početka svog mandata na čelu Skijaškog saveza Srbije.
   - Ja sam jedini predsednik koji je na čelo Skijaškog saveza došao s ovolikim mirazom. Pogledajte samo koliko je snega po brdima. Biće skijanja i bez veštačkog snega - istakao je on.

 

Alpski kup Srbije - Ski trke za "Beogradski - BSK kup"

12.02.2011. U periodu od 11 - 12. februara 2012. godine u ski centru Kopaonik, na stazi Gobelja Relej, se održao „Beogradski kup“, u okviru Alpskog kupa Srbije, u organizaciji BSK-Beogradskog ski kluba a uz tehničku podršku Skijališta Srbije. Takmičari su nastupali u disciplinama slalom i veleslalom u kategorijeama cicibani, deca I i deca II, odnosno deca uzrasta do petnaest godina.
Prvog dana takmičenja u subotu 11.02.2012. godine, snage su odmeriti takmičari u disciplini veleslalom, dok su narednog dana 12.02.2012. godine nastupiti takmičari u disciplini slalom.
    Preuzmite: Raspis
    Rezulzati:
     - Rezultati-Kup BSK 2012. GS
     - Rezultati-Kup BSK 2012. SL

 

Nevena Ignjatović izborila učešće na finalu FIS Evropa kupa

12.02.2011. U nedelju, u nemačkom skijalištu Bad Wiesseel vožena je druga slalom trka FIS Evropa kupa. Najbolja srpska skijašica, 21-godišnja Nevena Ignjatović, članica kluba Radički Elite iz Kragujevca ostvarila je još bolji plasman nego na jučerašnjoj trci zauzevši 8 mesto sa novih 22,28 FIS bodova.
Nakon ove predposlednje slalom trke FIS Evropa kupa, Nevena zauzima 29. mesto u ovoj disciplini čime stiče pravo nastupa na Finalu Evropa kupa koje se održava 13.-18.03.2012. u Italijansjkon ski centu Valle d'Aosta.

Nakon pobede na FIS trci u na slovenačkom skijalištu Cerkno, vožene u petak 10.02.20102., Nevena Ignjatović je u subotu vozila noćnu slalom trku FIS Evropa kupa u nemačkom ski centru Bad Wiessee. Zauzela je 10. mesto sa 2,48 sekundi zaopstatka za pobednicom Ninom Loeseth iz Norveške. Startovale su 72 takmičarke, a nakon druge vožnje trku je završilo njih 36.
Sa startnim brojem 30 fenomenalna prva voznja i na kraju trece mesto sa zaostatkom 63 stotinke. Nazalost, u drugoj voznji dosta losije i konacno 10. mesto i osvojenih 23.06 FIS bodova.

 

Nastavak Alpskog kupa Srbije 2012.

Alpski kup Srbije se nastavlja trkama za takmi;arsku kategoriju cicibani i to:
 - 18.02.2012. Kup Zaječar, noćni veleslalom na skijalištu Kraljevica i
 - 19.02.2012. Kup Bor, veleslalom na skijalištu Crni vrn.
     Preuzmite raspis za ove trke:
      - Raspis Kup Zaječar
      - Raspis Kup Bor

 

Cerkno, Slo - Pobeda Nevene Ignjatović na FIS trci veleslaloma

09.02.2011. Na veleslalom FIS trci održanoj u slovenačkom ski centru Cerkno pobedila je reprezentativka Srbije u alpskom skijanu Nevena Ignjatović. Ona je pobedu ostvarila u konkurenciji 105 skijašica, a ispred Nine-Katarine Mihovilović iz     Slovenije na drugom i Katarine Paulathove is Češke na trećem mestu.
Odmah nakon trke Nevena je otutovala u Nemački ski centar Bad Wiessee gde se u subotu i nedelju održavajeu trke (EC) Evropa kupa u slalomu.

 

Alpski kup Srbije - Trofej Beograda i Prvensvo Beograda  2012

27.-28.01.2011. - u petak i subotu na skijaluištu Iver, Mokra goa, održaće se trka “Trofej Beograda” za Alpski kup Srbije u disciplini slalom u kategorijama cicibani i deca.
28.-29.01.2011. -  u subotu i nedelju takmičenje se nastavlja trkama za "Prvenstvo Beograda" a na programu su discipline veleslalom i slalom u istim kategorijama.
Pored takmičara iz Srbije, očekuje se ulčešće i mladih skijaša iz Bosne i Hercegovine, Crne gore i Makedonije.
Tehnička organizacija: Smučarski savez Beograda.
     Preuzmite raspis za ove trke - Raspis...
     Rezultati: Trofej Beograda
     Rezultati: Prvenstvo Beograda

 

Alpski kup Srbije - Otvoreno prvenstvo Zapadne Srbije

21.-22.01.2011. - U subotu, u ski centru Tornik, je održana trka “Otvoreno prvenstvo zapadne Srbije” za Alpski kup Srbije u disciplini slalom (kategorija deca 1 i deca 2). Otvoreno prvenstvo se nastavlja iu nedelju, a na programu je disciplina veleslalom u kategorijama cicibani, deca 1 i deca 2.
U kategoriji slalom, takmičilo se 15 klubova sa teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne gore i Makedonije. Prvog dana prvenstva, učešće je uzelo 50 takmičara dok se drugog dana očekuje rekordan broj takmičara u disciplini veleslalom, njih oko 120.
Tehnička organizacija Ski klub Ski Art - Užice.
Otvoreno prvenstvo zapadne Srbije, Tornik - Raspis...
     Rezultati slaloma za kategoriju deca...
     Rezultati veleslaloma za kategorije cicibani...

 

Zagreb - Sljeme: Pobeda Nevene Ignjatović u FIS trci slaloma

17.01.2011. U Zagrebu na Sljemenu danas danas je vožena FIS trka slaloma. Pobedila je najbolja skijašica Srbije, Nevena Ignjatović.
Sa ubedljivih 1,70 sekudi je bila bolja od drugoplasirane čehinje Katerine Paulathove i 1,72 sekunde od trećeplasirane slovenke Katje Jazbec.
Nakon jučerašnjeg odličnog rezultata, drugog mesta u veleslalomu, ovo njen još bolji rezultat i novi rekordni broj osvojenih FIS bodova.

 

Nevena Ignjatović druga na FIS veleslalomu u Zagrebu

Nevena Ignjatović nastavlja sa uspesima ove sezone. Na FIS veleslalomu u Zagrebu osvojila je drugo mesto sa najboljim vremenom u drugoj vožnji, što predstavlja njen najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri. Ukupna razlika između prvoplasirane Slovenke Mateje Robnik i Nevene je bila 48 stotinki. Treća je, sa 63 stotinke zaostatka bila Poljakinja Chrapek Karolina.
Nevena je ovim drugim mestom osvojila rekordnih 17.65 FIS poena u veleslalomu. Sve čestitke Neveni i nadamo se da će nastaviti sa uspesima.

 

Alpski kup Srbije: Kup Zlatibora 2012

U ski centru Tornik na Zlatiboru tokom ovog vikenda (14.-15. januar 2012.) se održavaju ski trke “KUP ZLATIBORA 2012”, u okviru Alpskog kupa Srbije, a u organizaciji Skijaškog saveza Srbije, Ski kluba Čigota i Skijališta Srbije.
Trke su održane na stazi Čigota, a startovalo je 64 takmičara u kategoriji deca i cicibani. U subotu su vožene trke u disciplini slalom, a u nedelju takmičari su se nadmetati u disciplini veleslalom.

 

Nevena Ignjatović na trci slaloma Svetskog kupa u Flahau

20.12.2011. - Srpska reprezentativka Nevena Ignjatović je imala prvi nastup na Svetskom kupu ove sezone na slalom trci u austrijskom Flahau.
U prvoj vožnji sa startnim brojem 66 osvojila 46. mesto. Trebalo joj 60 stotinki za ulazak u drugu voznju.
 
   
 Nevena Ignjatović ostvarila najbolji rezultat u karijeri

19.12.2011. - Na drugoj veleslalom trci FIS Evropa kupa, održanoj 19.12.2011. u Valtournencheu, Nevena Ignjatović je zauzela 15.mesto sa manjim zaostatkomza pobednicom nego predhodnog dana. Pobedila je švajcarska takmičarka Korine Šuter, a Nevena je za njom zaostala 1,79 sekunde.
     18.12.2011. - Na današnjoj veleslalom trcu FIS Evropa kupa, održanoj u italijanskom ski centru Valtournenche, najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović je ostvarila najbolji rezultat u svojoj karijeri. Sa startnim brojem 61. posle prve vožnje je zauzela 28. mesto. U drugom delu trke je startovala sa treće pozicije i perfektnom drugom vožnjom ostvarila drugo najbolje vreme i u ukupnom plasmanu zauzela 10. mesto sa zaostatkom od 1,95 sekune iza pobednice Ane Drev iz Slovenije.
Ovo je njen najbolji rezultat do sada i prvi FIS bodovi u Everopa kupu.

Sutra će na istoj stazi voziti još jednu trku veleslaloma, a zatim slede prvi ovosezonski Nevenini nastupi na trkama Svetskog kupa. Dobri rezultati u Evropa kupu sigurno će joj povećati pouzdanje pred njene sledeće nastupe na trkama FIS Svetskog kupa:
     - 20.12.2011. Flachau (AUS) - trka slaloma
     - 28. i 29.12.2011. Lienz (AUS) - trka veleslaloma i slaloma
     - 03.01.2012. Sljeme (HRV) - trka slaloma

 

KALENDAR TAKMIČENJA ZA SEZONU 2011 / 2012.
(preuzmi .PDF fajl - ažurirano 21.02.2012.)

OTVORENO PRVENSTVO SRBIJE 2011 - Ekipni poredak
(preuzmi .PDF fajl)

POČETNI REJTING ZA SEZONU 2011 / 2012.
Cicibani - Veleslalom          Deca - Veleslalom          Deca - Slalom

 

Nevena Ignjatović na FIS trkama ove sezone

01.11.2011. - Najbolja srpska skijašica Nevena Ignajtović se nalzi na pripremama u Austiji. Pored nastupa na FIS trkama tokom sezone planirano je njeno učešće i na trkama Evropa kupa i Svetskog kupa.
Ona će sa koleginicom iz reprezentacije, Marijom Humo, prve trke u sezoni imati u Norveškoj na FIS trkama:
- 18-20.11.2011. Geilo (NOR)
- 22-23.11.2011. Hemsedal (NOR)
Do kraja 2011 Nevene Ignjatović će nastupiti na sledećim trkama FIS Evropa kupa (E.C.):
- 02-04.12. Kvitfjell (NOR)
- 13-14.12. Schurns (AUT)
- 16-17.12. Ausservilgraten (AUT)
- 20-21.12. Alleghe (ITA)
U sezoni 2011/2012 planiran je nastup Nevene Ignjatović na sledećim trkama FIS Svetskopg kupa (W.C.):
- 28.-29.12.2011. – Lienz (AUT)
- 03.01.2012. – Zagreb (CRO)
- 21.-22.01.2012. – Maribor (SLO)
- 03.-04.03.2012. – Ofterschwang (AUT)

 

Rang liste Alpskog kupa Srbije za 2011.

15.04.2011. Objavljene su liste ukupnih plasmana klubova i takmičara pojedinačno, dobijene sabiranjem osvojenih bodova sa svih održanih trka u sezoni.
   
     - Rang lista klubova u Alpskom skijanju ... u PDF formatu
    
     - Rang lista takmičara u Alpskom skijanju... u PDF formatu

Skijaški savez Srbije