Alpsko skijanje 2012/2013

Nevena treća na Prvenstvu Slovenije u veleslalomu

Na samom finišu takmičarske sezone u utorak 16. aprila 2013. na Krvavcu je održana zaostala trka Nacionalnog prvenstva u alpskom skijanju u discuiplini veleslalom u muškoj i ženskoj konkurenciji. U trci skijašica je nastupila i reprezentativka Srbije Nevena Ignjatović i ostavrila plasman na odlično 3. mesto. Prva dva mesta su zauzele domaće skijašice Katarina Lavtar i Tina Robnik.
U trci muškaraca je startovao i trenutno najuspešniji srpski skijaš Marko Vukićević, ali na žalost nije uspeo da završi drugu vožnju.Srpski takmičari na Whistler kupu u Kanadi

U kanadskom ski centru Whistler je od 05. - 07.aprila 2013. godine održan FIS CHI - dečiji "Whistler cup" u alpskom skijanju na kome su učestvovali srpski takmičari članovi Skijaškog kluba Radnički elite, registrovani u Srbiji koji žive u Kanadi i to Miletić Maša, Filipović Nikola, Predojević Anja i Đorđević Nela.
     "Evo završio se Whistler Cup. Bilo je dobro, kao i svake godine. Imali smo dobre jakne, tako da su deca bila primećena i ponosna na zemlju. Prilazili su im ljudi i pitali o nama. Rezultati su bili u sredini, ali je Nela dobro vozila slalom i završila na 28 mestu i to je vrlo dobar rezultat" - izjavio je trener Predojević Siniša. 

Dobar plasman Marka Vukićevića na Prvenstvu Bugarske

Nakon učešća na prvenstvu Grcke, reprezentativci Srbije su se zajedno sa većinom takmičara preselili u Pamporovo gde se održava Državno prvenstvo Bugarske u alpskom skijanju.
U utorak 02, aprila 2013. na programu je bila trka veleslaloma. Pobedio je domaći takmičar Georgi Georgiev, a najbolji srpski alpski skijas Marko Vukićević je zauzeo 9. mesto i osvoijo 38.93 FIS bodova. Od ostalih takmičara iz Srbije plasmane su ostvarili Marko Stevović na 23. i Strahinja Staniišić na 24. mestu od 55 takmičara na cilju. Vuković Andija nije završio prvu vožnju.
U sredu 03. aprila 2013. na Prvenstvu Bugarske je vožena trka slaloma. Najbolji je bio Slovenac Matic Skube, a od srpskih takmičara plasman je ostvario samo Marko Stevović na 12. mesto i ostvario 61.28 FIS bodova.Marko Vukićević nije uspeo da završi drugu vožnju, a Strahinja i Andija prvu.   (Foto: BGlive.net)
Marko Vukićević


Andrija Vuković


Strahinja Stanišić


Marko Stevović

 

Marko Vukićević treći na Nacionalnom prvenstvu Grčke

Reprezentativci Srbije su učestvovali na Nacionalnom šampionatu Grčke u alpskom skijanju koji se u petak i subotu 29. i 30. marta 2013 održao u Grčkom ski centru Parnassos.
U petak su vožene trke veleslaloma u muškoj i ženskoj konkurenciji. Najbolji od naših skijaša bio je Marko Vukićević koji se popeo na najniži stepenik postolja sa osvojenih 37.58 FIS bodova. Andrija Vuković zauzeo je 4. mesto sa 39.98 FIS poena što je njegov drugi najbolji rezultat u karijeri. Strahinja Stanišić je zauzeo 8. a Marko Stevović 11. mesto.

Na trci slaloma koja je vožena u subotu, najbolji od naših skijaša bio je Strahinja Stanišić koji je zauzeo 10. mesto. ON JE UJEDNO OSVOJIO i 42.65 FIS POENA ŠTO JE NJEGOV NAJBOLJI REZULTAT KARIJERE. Ostali naši takmičari koji su učestvovali na današnjim trkama nisu stigli do cilja.

Dan pre i posle početka Nacionalnog prvenstva Grceke, u četvrtak i nedelju vožene su trke FIS Apollon kupa. U četvrtak na Veleslalomu plasman je imao samo Marko Vukićević na 8. mestu, dok nedeljni slalom nije imao srpskih takmičara u plasmanu.

 

Nevena pobedila u slalomu na Prvenstvu Slovenije u Kranjskoj Gori

Na Prvenstvu Slovenije koje je održano u petak 29. marta 2013. nastupila je Nevena Ignjatović, i u trci slaloma voženoj na stazi Podkoren osvojila prvo mesto u veoma jakoj konkurenciji. Nevena je odlično skijala i u obe vožnje bila najbrža. Iza sebe je ostavila domaće takmičarke Tinu Robnik na drugom i Ilku Štuhec na trećem mestu.
Nevena je nastavila sa serijom dobrih rezultata. Pored ove pobede na državnom Prvenstvu Slovenije, pobedila je i na prvenstvu Hrvatske, a na Prvenstvima Nemačke i Slovačke je bila treća.

 

Dobri rezultati Nevene Ignjatović na FIS NC trkama

Poslednjih dana marta najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović je učestvovala na nekoliko FIS NC trka za Nacionalna prvenstva, i pritom postigla veoma zapašene rezultate.
     - 26.03.2013. je u ski centru Jasna nastupala na trci veleslaloma za Nacionalno prvenstvo Slovačke i ostvarila 3. mesto uz osvojenih 21.02 FIS bodova.
     - 23.03.2013. je učestvovala na Nacionalnom prvenstvu Nemačke u Bad Wiesse-u. U trci slaloma je osvojila 3. mesto sa 14.17 FIS bodova.
     - 22.03.2013. na Nacionalnom prvenstvu Slovenije na Krvavcu u disciplini Super G je zauzela 9. mesto uz 45.01 FIS bodova.
     - 21.03.2013. Na Državnom prvenstvu Hrvatske održanom na Sljemenu je ostvarila najbolji plasman na 1. mesto u disciplini slalom uz osvojenih 15.63 FIS bodova.
Da je najbolja skijašica u Srbiji, Nevena je potvrdila i pobedama na Državnom prvenstvu koje je održano na Staroj Planini 25. i 26.02.2013. kada je i u slalomu i veleslalomu zauzela 1. mesto.
Na poslednjoj 10-toj FIS radng listi, Nevena zauzima ukupno 84. mesto u slalomu; 160. mesto u veleslalomu i 169. mesto u Super-G.

 

Marko Vukićević - Dobar nastup na FIS trkama

Na devet FIS trka slaloma voženih u slovenačkom ski centru Stari Vrh 22. i 23. januara 2013, nastupalo je preko 150 takmičara iz 30 zemalja, među njima i takmičari iz Srbije.
     - Marko Vukićević je na prvoj trci u utorak zauzeo 22. mesto a na trci u sredu je bio nešto bolji na 19. mestu.
     - Andrija Vuković u obe trke nije uspeo da stigne do cilja.

Marko Vukićević se izdvaja kao trenutno jedan od najboljih srpskih takmičara u alpslkom skijanju. Pored tehničkih alpskih disciplina, nastupa i u brzinskim. U Austrijskom Radstadtu na Superveleslalom trci je zauzeo 59. mesto.
Treba pomenuti njegov nedavni dobar plasman na Citiyen trkama u Kranjskoj gori 10. i 11. januara 2013. kada je na veleslalomu osvoijo 12, a u slalomu 5. mesto.

 

Nevena druga na FIS veleslalomu

Najbolja srpska skijasica Nevena Ignjatović zauzela je drugo mesto na FIS trci u veleslalomu u austrjskom Marija Almu. To je najbolji plasman naše skijašice ove sezone na međunarodnoj sceni. Zahvaljujući drugom mestu, Ignjatovićeva je osvojila prvih 17 bodova u veleslalomu ove sezone.
     "Skijala sam dosta dobro, u prvoj vožnji sam bila osma, ali je čak nas pet bilo u 20 stotinki. Zadovoljna sam rezultatom i nadam se da ću u nastavku sezone biti sve bolja i bolja", rekla je Ignjatović.
Ona je učestvovala i u slalomu u okviru Svetskog kupa u Flahauu, gde je zauzela 45. mesto i nije ostvarila plasman u drugu vožnju.
     "Na sve tri trke Svetskog kupa na kojima sam startovala ove sezone vozila sam uvek određene delove staze veoma dobro. Nadam se da ću u nastavku sezone uspeti da kompletiram dobru vožnju", rekla je Ignjatović koju predstojećeg vikenda očekuju dva slaloma Evropa kupa u Austriji, a potom će startovati u Mariboru, u okviru Svetskog kupa.

 

Prvo mesto Nevene Ignjatović na FIS takmičenju u Meribelu, FRA

Naša najbolja takmičarka u Alpskim skijanju Nevena Ignjatović na FIS takmičenju u Meribelu –FRA u diciplini slalom, danas osvojila je prvo mesto u jakoj konkurencij od 70 takmičarki iz celog sveta i osvojila druge najbolje bodove u karijeri,13,37, čime je popravila svoj plasman na svetskoj rang listi.

Nevenu očekuje nastup na Svetskom Kupu u Semeringu – Austrija, 29.12.2012 u Slalomu i 04.03.2012 u Zagrebu takodje u Slalomu, gde se nadamo da ce Nevena uspeti da se plasira u najboljih 30 na svetskom kupu.

 

 

Prvo Inline Alpin Slalom takmičenje u Srbiji

U nedelju, 30. septembra na šetalištu u Niškoj Tvrđavi, Ski klub Niš organizuje prvo srpsko takmičenje u Inline Alpin Slalomu (odnosno, slalomu na rolerima).
Prvi nacionalni Inlin Alpin Slalom Kup će se održati prema pravilima Svetskog Inline Slalom Komiteta i predstavlja prvi korak ka ambicijama kluba da u narednim godinama organizuje nacionalnu ligu u ovom sportu. Ovom prilikom, učešće na takmičenju će biti dozvoljeno svim prijavljenim učesnicima i potpuno je besplatno. Očekuje se i dolazak takmičara skijaša iz cele Srbije.
akmičenje je zamišljeno kao svojevrstan praznik za ljubitelje rolera i skijanja, uz veliki broj pratećih sadržaja i demonstracija.
Inline Alpin Slalom je sport u razvoju, nastao kao rezultat potrebe da se održi kontinuitet treninga skijanja i tokom leta. On podrazumeva korišćenje tehnike skijanja za kretanje kroz predviđenu stazu, obeleženu kapijama, ali na - rolerima.
Takmičenja Inline Alpin Slalom se u celoj Evropi održavaju u periodu April-Septembar, i to u formatu Svetskog Kupa, Evropa Kupa i nacionalnih kupova. Svake godine se u Evropa Kupu takmiči između 200 i 300 takmičara, najviše iz Nemačke, a potom iz Italije, Češke, Švajcarske i drugih zemalja.

 

Šta morate da znate o takmičenju, ukoliko želite da učestvujete
     - Da biste se bolje pripremili za takmičenje, SK Niš organizuje otvorene treninge u Niškoj Tvrđavi, i to u subotu i nedelju (22-23.9), u periodu 11-13:00 i u subotu (dan pre takmičenja), 29.9, u isto vreme. U to vreme, na raspolaganju će vam biti staza sa postavkom kapija, kao i naši treneri koji će vam svojim savetima pomoći da budete brži i uspešniji.
     - Takmičenje će se održati u četiri konkurencije - cicibana i cicibanki (rođenih 2001-te godine i kasnije) i dečaka i devojčica (rođenih 2000 i ranije, bez ograničenja). Osvajači prva tri mesta u svakoj konkurenciji će biti nagrađeni medaljama na završnoj svečanosti, a svi učesnici će dobiti diplome.
     - Uslov za učešće na takmičenju, odnosno na treninzima je da morate imati odgovarajuću zaštitnu opremu. Pored rolera, OBAVEZNO je korišćenje kacige, štitnika za laktove i kolena.
     - Prijavu za takmičenje možete izvršiti u terminu treninga, pre samog takmičenja (najkasnije 30 minuta pre početka).

 

Nevena Ignjatović deo tima ski kompanije Stockli iz Švajcarske

Najbolja Srpska skijašica Nevena Ignjatović je u aprilu imala operaciju čukljeva na obe noge, pa je bila primorana da propusti prolećne pripreme. Za julske pripreme nije bilo sredstava, tako da su se uslovi za pripreme na snegu stekli tek u avgustu.
Nevena je 11. avgusta 2012. sa svojim trenerima Mihom Malusom i Anjom Kalan otputovala na prvi trening za sezonu 2012/2013. Trenutno se nalaze na glečeru Saas Fee u Švajcarskoj gde će ostati do 30.08.2012. Program treninga realizuje zajedno sa japanskim reprezentativcima, a uslovi na terenu su odlični.

   - "Najvažnije je da je oporavak nakon operacije bio veoma uspešan i ovom prilikom se zahvaljujem celom timu doktora Baščarevića na Ortopedskoj klinici Banjica. Moram maksimalno da radim da bih nadoknadila propušteno. Pored FIS takmičenja ove sezone se u februaru 2013. održava i Svetsko prvenstvo u Schladmingu. Želim da napravim sto bolje rezultate" - izjavila je Nevena.

Zahvaljujući odličnim rezultatima u prošloj sezni, Nevena je dobila na poklon komletnu opremu od ski kompanije Stockli iz Švajcarske čija je vrednost oko 6000 eur. Pored odlične opeme, ovim su ostvarene značajne uštede u korist što boljih priprema za poredstojeću takmičarsku sezonu.

 

REJTING  KLUBOVA / TAKMIČARA  U SEZONI 2011/2012

Alpski kup    -    Nordijski kup    -    Snowboard kup
(preuzmi .PDF fajlove - ažurirano 24.05.2012.)

Skijaški savez Srbije