Alpsko skijanje 2006/2007

8 Zimski EYOF Jaca 2007 - 23.02.

Poslednjeg dana Zimskog Olimpijskog dečijeg festivala na programu je bio nordijski maraton na 5 km u kombinaciji muškaraca i žena. Srpska ekipa koju su sačinjavali Belma Šmrković, Sanjin Dizdarević, Branka Kuzeljević i Milan Mitrović nije završila trku. U osunčanom skijaškom centru Kandacuu, posle prvog kruga Belma Smrković je bila na predzadnjoj poziciji. Štafetu je predala Sanjinu Dizdareviću koji je odustao od daljeg takmičenja posle peha sa štapom.

U 20h je bilo svečano zatvaranje 8. zimskog EYOF-a. Najbolje plasirana ekipa je bila ruska sa 4 zlatne, 3 srebrne I 4 bronzane medalje. Naš tim se vraća sa bronzanom medaljom čiji je nosilac Nina Micić.

Polazak srpske ekipe je bio zakazan u 9h ispred Studentskog doma Saragose, gde su takmičari bili smešteni. Vožnja autobusom je bila na relaciji Haka-aerodrom Saragosa odakle je naš tim poleteo zajedno sa slovenačkom, bosanskom I hrvatskom reprezentacijom u Zagreb. U Beograd su stigli u ponoć puni utisaka.

I ako je bilo pojedinih propusta u organizaciji, celokupan utisak je vrlo pozitivan. Ovo je jedno odlično iskustvo pred olimpijadu u Vankuveru u kojoj će većina ovog tima i učestvovati, izjavio je šef misije, Sreten Nikolić.

 

8 Zimski EYOF Jaca 2007 - 20.02.

Trećeg dana takmičenja, osetio se veliki nedostatak snega. Trke su, kao i do sada održane u različitim skijaškim centrima. Organizator je obezbedio topove, tako da je svaka staza bila prekrivena slojem veštackog snega.

U Astonu je počela u 9:45 prva, a u 12:30 druga trka u kategoriji slaloma za muškarce. Obzirom da je bila izuzetno jaka konkurencija naši momci nisu zauzeli zavidne pozicije. Najbolje plasiran je bio Jovan Kocić na 43. mestu. Vukić Stefan je bio deset mesta ispod, dok je Igor Lacković ispao sa staze tokom druge vožnje. Zlatna medalja pripala je Masdal Knutu iz Norveške, srebro Luecer Timu iz Švajcarske, dok je 3. mesto otišlo u Francusku mladom Rodzeru Brisu.

U 9h označen je start muškaraca u kategoriji skijačkog trčanja, dok su žene započele trku u 10:30. Plasman naših je bio veoma približan, obzirom da su momci jedan za drugim ulazili u ciljni prostor.

86. je bio Mitrović Milan, 87. Dizdarević Sanjin, 88, Kutlašić Nikola. Zlato je uzeo Eisenlauer iz Nemačke, srebro Pelegrin (ITA), dok je pozicija trećeg pripala rusu Sedovu Jedina naša predstavnica u ovom sportu, Kuzeljević Branka, završila je trku na 77. poziciji. Prve tri plasirane su Tanjina (RUS), Kristofersen (NOR) i Heinanen (FIN).

Snou bord ekipa, od koje se najviše očekuje na ovom takmičenju uspela je da ostvari fantastičan rezultat. Naime, troje od petoro predstavnika je ušlo u prvih 16 i time su se kvalifikovali za takmičenje u paralel veleslalomu koji će se održati sutra u Pantikozi. Nina Micić, svetski juniorski prvak, imala je zdravstvenih problema uoči trke ali to je nije omelo da zauzme drugo mesto u ukupnom plasmanu, odmah iza austrijanke Mesik. Boris Judin posle pauze od dve godine se vratio na stazu na najbolji mogući način, zauzevši 5 poziciju, dok je Strahinja Čupović 14. Luka Nikolić je osvojio 34. poziciju. Ovo je odličan rezultat, obzirom da Luka vozi snouborder kros, koji je u Haki nažalost otkazan. Oprema i stil vožnje se znatno razlikuju u ove dve discipline, tako da je ovaj mladi takmičar napravio veliki uspeh ušavši u prvu polovinu po rezultatu. Odmah iza njega je bio Vuličević Stefan na 37. poziciji.

Sutra u 10 je zakazan veleslalom za žene, paralel veleslalom, biatlon i umetnicko klizanje.

 

8 Zimski EYOF Jaca 2007 - 19.02.

Danas Srbija nije imala sreće u sunčanoj Haki. U Aspenu je vožena trka slaloma za žene. Iako je bila prisutna izuzetno jaka konkurencija, Nevena Ignjatović je zauzela 18. poziciju posle prve vožnje. Ovaj sjajan rezultat je pokvaren na pretposlednjoj kapiji tokom druge vožnje, gde je naša takmičarka na kratko izletela sa staze i time pokvarila svoje prolazno vreme.  Nevena Ignjatović je završila trku na 45 poziciji, dok je njena imenjakinja, Trmčić Nevena pet mesta ispod. Zlatna medalja, ovom prilikom odlazi Sloveniji, tačnije Stuhec Ilki, srebrna Bailet Margot (FRA), dok je bronzu osvojila Schild Bernadette.

Ni Jovana Stanisavljević, jedini predstavnik u umetničkom klizanju,  nije imala više sreće. Posle dva pada ostala je na 29 mestu. Video se osetan psihički pad tokom prvog peha, i na žalost Jovana nije uspela da na adekvatan način izgura dalji tok takmičenja. Prva je bila ruskinja Tertychnaya, druga italijanka Detrovato, a treće mesto pripalo je Gierock iz Nemačke.

Sutra se očekuju trke bordera, nordijaca i alpinaca.

Alpsko skijanje SL za muškarce zakazano je za 9:45. Ovde ćemo imati tri predstavnika Kocić Jovana (startni broj 56), Lasković Igora (88) i Vukić Stefana (97.) Obzirom da se za trku prijavilo 120 takmičara, start druge vožnje će početi tek u 12:30.

Borderi za sutra iščekuju kvalifikacionu trku u disciplini paralel veleslaloma. Nina Micić će startovati šesta, dok muški deo ekipe imaju 12.(Čupović Strahinja) 23.(Vuličević Stevan), 26 .(Nikolić Luka) i 27 (Boris Judin) startnu poziciju. Voziće se dve trke u Ski centru Pantikoza. Prvih 16 učesnika sa najboljim vremenom prolaze u dalji tok takmičenja zakazanog za 21. februar. Od Nine se ovde najviše očekuje. Isčezao je bol u kolenu, ali se kao problem javila visoka temperatura, koja je nije puštala tokom čitavog treninga. Nadamo se da će se sutra kvalifikovati kako bi dala svoj maksimum na predstojećem takmičenju, izjavio je Dragan Andrijević, predsednik snou bord reprezentacije.Očekivanja su i da će se kvalifikovati barem dva muskarca iz našega tima.

Srpska reprezentacija ima 3 svoja predstavnika u nordijskom trčanju u muškoj i jednog u ženskoj konkurenciji. Pošetak trke je zakazan u 9 časova za žene i u 10:30 za muškarce. Dizdarević će startovati 19, Mitrović 30., Kutlešić 53, dok Branka Kuzeljević ima 17. startnu poziciju

8 Zimski EYOF Jaca 2007 - 18.02.

Drugog dana EYOF-a sve je proteklo u znaku priprema za predstojeće takmičenje. Takmičari su imali dvočasovni trening na vrlo nepovoljnim uslovima. Vlažan sneg je padao čitav dan, sto je išlo na štetu organizatoru. Uslovi za vožnju su bili otežani ne samo zbog podloge, vec i zbog magle koja se nije dizala tokom čitavog pripremnog perioda.

Iako je neizvestan ishod takmičenja u toku sledećih nekoliko dana, za sada nije otkazana više ni jedna  disciplina. Snouborder kros će biti zamenjen kombinacijom slaloma i krosa. U ovom slučaju umesto grupnog nastupa,na stazi će se naći samo jedan takmičar kome će se meriti vreme do trenutka prolaska kroz cilj.

U 16h se održao žreb u kategoriji slaloma za žene. Obzirom da je Nevena Ignjatović 30 a Nevena Trmčić 64 u ukupnom plasmanu, pod tim rednim brojevima će i startovati. Početak prve trke je zakazan za 10 h, dok druga počinje u 12 i 30. Obzirom da su ovo jedine trke zakazane za sutra, ostalim takmicarima predstoji pripremni period.

Svečano otvaranja je krenulo sa malim zakašnjenjem oko 20:30 u novo-otvorenoj ledenoj dvorani.43 nacije su prisustvovale ovoj manifestaciji uključujući i 32 člana reprezentacije Srbije. Od ovih mladih takmicara se po prvi put očekuje da se takmiče a ne samo da učestvuju,  Najviše nade ulažemo u bordere koji su se već dokazali na svetskoj sceni, i sad je pravo vreme da potvrde svoj uspeh, mada ne osporavamo kvalitete ostalih takmičara. Nevena Ignjatović sutra vozi slalom, disciplinu u kojoj se nalazi na 17 mestu svetske liste u svom godištu. Srbija do sada nije osvojila ni jednu medalju na zimskim olimpijskim igrama mladih, i nas cilj je da to promenimo, izjavio je Sreten Nikolić, šef misije u Haki.

8 Zimski EYOF Jaca 2007 - 17.02.

Ekipa, koja koja predstavlja Srbiju na 8 zimskom EJOF-u,  stigla je 17.02. oko 12h u Haku. Posle višečasovnog, napornog puta ceo tim se odmara u Omladinskom domu, u kome je još smešten austrijski i albanski tim.

Na sastanku predstavnika ekipa, održanog oko 18 h, iznesene su izmene u dnevnim rasporedima takmičenja. Naime, zbog nedostatka snega, discipline snou border kros i super veleslalom se neće održati. Sada ostaje da se vidi do kakvih će još promena doći tokom ovih sedam dana.

Izvesno je da svi naši mladi takmičari imaju sutra zakazan trening na stazama gde ih od 19. očekuju zvanične trke. Tim je odmoran i pripremljen. Vlada dobra atmosfera među takmičarima i svi željno isčekuju veliko otvaranje, zakazano za 18. februar u 19h.

 

FIS World Ski Championship

13.02.2007. GS Women - Trmčić Marija-51.mesto, Lolović Jelena-nije završila drugu vožnju

14.02.2007. GS Men - Vuković Želimir-nije se kvalifikovao za finalnu trku, Miličić Mašan-nije završio 1.vožnju u kvalifikacionoj trci

15.02.2007. FIS Race SL Men - Vuković Želimir-17.mesto, Miličić Mašan-nije završio 1. vožnju

16.02.2007. SL Women - Trmčić Marija i Lolović Jelena-nisu završile 1.vožnju

17.02.2007. SL Men - Vuković Želimir-nije završio 1.vožnju, Miličić Mašan-nije završio 1.vožnju u kvalifikacionoj trci

Novi uspeh Jelene Lolović u Svetskom Kupu

World Cup, Kranjska Gora (SLO). Na stazi Podkoren održana je 06.01.2007. GSL trka Svetskog Kupa, poznata kao "Zlatna Lisica". Naša najbolja takičarka je posle 22.mesta u Semmeringu, ostvarila novi uspeh i osvojila 21.mesto i novih 10 bodova u Svetskom Kupu. Sa startnim brojem 46 Jelena je ostvarila 19.vreme u prvoj vožnji koje je odvelo u finale. U drugoj, je sigurnom vožnjom, ostvarila svoj najveći uspeh pred 10.000 gledalaca.

Jelena Lolović 22.mestom osvojila bodove Svetskog Kupa

29.12.2006. U austrijskom Semeringu u SL trci Jelena Lolović je bila znato uspešnija nego juče na trci veleslaloma. Naša najbolja takmičarka je svojim plasmanim na 22. mesto osvojila i prve ovogodišnje bodove u Svetskom kupu.
     Jelena je trku započela sa startnim bropjem 60. i prvu vožnu je završila na 30. mestu čime se kvalifikovala za start druge vožnje. Drugu vožnju nije završilo 6 takmičarki, tako da je na kraju bila 22 od 24 takmičarke koje su završile drugu vožnju.
     Sa osvojenih 9 bodova u ovoj trci, Jelena trenutno zauzima 38. mesto u SL, i 90. mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Zimski EYOF Jaca 2007

   Organizacioni komitet predstojećeg Zimskog Olimpijskog festivala mladih - EYOF, koji se od 17. do 24. februara 2007. održava u Haki - Španija, objavio je da će učestvovati 1298 takmičara iz 44 zemalja Evrope. Samo Malta, Luksemburg i Moldavija neće imati svoje takmičare.
     Na programu festivala je šest zimskih sportova: Alpsko skijanje, Snowboard, Skijaško trčanje, Biathlon, Umetničko klizanje i Hokej na ledu.
     Predsedništvo OK Srbije je na sednici održanoj još 01.12.2006. usvojilo poimeničnu prijavu sportista za Zimski EYOF 2007. u Haki koja broji 19 sportista i 9 trenera iz Srbije. U okviru diskusije o predstojećem EYOF-u šef Misije Sreten Nikolić je naglasio da naša ekipa na ovo takmičenje u februaru 2007. ide da se takmiči, a ne da učestvuje i u tom kontekstu istakao dosadašnje dobre rezultate Nine Micić (snowboard) i Nevene Ignjatović (alpsko skijanje). Zvanični deo Misije za Haku brojaće šest članova.

U austrijskom Kaurnetalu 04. i 05.12.2006. vožene FIS Univerzitetske trke

U austrijskom Kaunertalu 04. i 05.12.2006.vožene su FIS univerzitetske trke slaloma i veleslaloma. Nevena Ignjatović je zauzela 14. mesto, a Marija Trmčić nije uspela da zavrsi drugu slalomsku vožnju.
      U GSL Marija Trmčić je zauzela 26. mesto i osvoila novih 59.54 bodova. Nevena Ignjatović je bila 30, Nevena Trmčić 54, a Milica Gruičić na 63. mestu od 68 takmičarki koje su završile trku. 11. i 12.12.2006. u austrijskom Pitzalu vožene su GSL i SL FIS trke. U veleslalomu Marija Trmčić je zauzela 59. mesto. Od Srpskih takmičarki dobar plasman na ovoj trci je imala i Nevena Ignjatović - 39. mesto dok Grujičić Milica nije uspela da završi drugu vožnju.
     U slalomskoj trci Marija Trmčić je bila znatno uspešnija i zauzela 6. mesto i novih 43.17 FIS bodova. Nevena Ignjatović je bila 12. Grujičić Milica nije uspela da završi prvu vožnju.

Miličić i Vesović trenirali

Mašan Miličić i Damjan Vesović su u Pitcalu trenirali u okviru FIS kampa. Oni će sa treninzima nastaviti u austrijskom Hintertuksu od 12. novembra.

Vuković se vratio iz Tinja

Najbolji srpski skijaš Želimir Vuković (23), trenirao je u francuskom zimskom centru Tinju od 13. do 22. oktobra pod vođstvom trenera Miloša Tomića. Trening su pratili odlični vremenski uslovi pa su Vuković i Tomić u potpunosti ispunili plan. Pored Vukovića su u Tinju trenirali i članovi kanadske i francuske reprezentacije. Želimir Vuković će sredinom novembra ponovo trenirati u Tinju i posle toga će učestvovati na prvim FIS trkama u novoj sezoni.

 

Obezbeđen smeštaj na Kopaoniku

Smučarski savez Srbije kao i predhodne godine obezbedio je smeštaj u hotelu Ozon u Brzeću. Hotelski kapaciteti ove godine biće slobodni od 03.01.2007. godine do 20.03.2007. Uslovi korišćenja smeštaja su nepromenjeni u odnosu na prošlu godinu. 

Sastanak Alpske komisije

Na sastanku Alpske komisije, za novog predsednika izabran je Aleksandar Lukman. Prisustvovali su članovi Alpske komisije i to stručni koordinator Stevan Marinković, zatim Dimitrije Lazarovski, Milan Matić, Mile Stojanović, Nebojša Mitrović i Vlada Spasojević. Komisija je razgovarala i o međunarodnom kalendaru u kome se nalaze Svetsko seniorsko prvenstvo, Svetsko juniorsko, Olimpijada mladih, standardna takmičenja za decu. Posebno se obratila pažnja na organizaciju takmičenja u Srbiji odnosno na Kopaoniku gde će se održati FIS trke i Bambi Festival za najmlađe. Sastanak je bio posvećen i drugim temama među kojima su aktivnosti Smučarskog saveza Srbije, korišćenje kuće u Kaunertalu kao i domaća takmičenja.  

2006, godina

13.-14.05.2006. sastanak alpskih i nordijskih klubova Smučarskog saveza Srbije
u Brzecu u Hotelu " Ozon "
file . Zajednicki sastanak klubova - 13.05.2006.
file . Zapisnik sa sastanka u Brzeću - 14.05. nordijsko trčanje
file . Zapisnik sa sastanka u Brzeću - 14.05. alpsko skijanje

19.05.2006. sastanak alpske komisije - Beograd
file . Sastanak alpske komisije SSS od 19.05.2006.

21.06.2006. sastanak stručnog saveta Smučarskog saveza Srbije u Alpskom skijanju - Zlatibor file . sastanak stručnog saveta Smučarskog saveza Srbije - zapisnik

29.08.2006. Flash vesti

    World Cup, Kranjska Gora (SLO), Jelena Lolović 21. mestom osvojila novih 10 bodova u Svetskom Kupu
    Jelena Lolović 22. mestom osvojila bodove Svetskog Kupa
    U Kaurnetalu 04. i 05.12.2006. vožene FIS Univerzitetske trke. SL-N.Ignjatović 14.mesto, GSL-M.Trmčić 26.mesto, N.Ignjatović 30.mesto, N.Trmčić 54.mesto, M.Grujičić 63.
    Zimski EYOF Jaca 2007. - učestvuje 19. sportista iz Srbije

Skijaški savez Srbije