Alpsko skijanje 2013/2014

Počinju redovni sastanci skijaških sudija u sezoni2014/2015.
U utorak 4. novembra 2014. skijaške sudije počinju sa svojim redovnim okupljanjima tokom sezone. Ovaj prvi sastanak je zakazan u 20 h u prostorijama Skijaškog saveza, Svetozara Markovića 7, u Beogradu.
Prema pravilniku za alpsko skijanje (stav 19.4), Sudijski pododbor je dužan da Alpskom odboru dostavi spisak sudija koji će se baviti suđenjem trka u sezoni 2014-2015. Iz tog razloga pozvane su sve sudije da se odazovu u što većem broju, kao i da obaveste kolege sa kojima su u kontaktu kako bi se napravio spisak aktivnih sudija za sezonu.
Svim alpskim klubovima i Regionalnim ski savezima je poslat dopis da dostave kancelariji Saveza spisak svojih sudija koji će se baviti suđenjem trka u narednoj sezoni.
Sve sudije koje su van Beograda i ne mogu da dođu na sastanak, treba da se jave svojim matičnim klubovima ili svom Regionalnom ski savezu. Takođe, važi za sve one koji ne mogu da dodju ili da se jave, prijavu mogu izvršiti putem maila, popunjavajući formular u prilogu.
Pododbor za sudije SSS, Predsednik, Velin Stanković


Program osposobljavanja za zvanje Operativni Trener u Alpskom Skijanju

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u saradnji sa Skijaškim savezom Srbije organizuje program osposobljavanja za zvanje OPERATIVNI TRENER.
Prema Zakonu o sportu (čl. 25, st 2.) „Stručni rad u sportu .... mogu obavljati sportski stručnjaci koji ...poseduju dozvolu za rad ....“. Dozvolu za rad mogu da steknu samo sportski stučnjaci koji „ ... ispunjavaju uslove u pogledu stručne spreme... odnosno imaju odgovarajuće sportsko zvanje ...“ (Pravilnik o dozvoli za rad, čl. 5).
U intresu poštovanja zakona i interesa razvoja skijanja, Skijaški savez Srbije obaveštava sve klubove da će za rad u klubovim izdavati licence za rad prema navedenim propisima.
Ukoliko ste zainteresovani, molimo vas da najkasnije do 30.09.2014.godine izvršite prijavu po datom uputstvu u konkursu u prilogu. Cena specifičnog dela ispita zavisi od broja prijavljenih kandidata (min.10 kandidata i plaća se na 3 rate).
Preuzmite KONKURS za upis na program.


Slalom - Roler kup 2014. nastavljen trkama u Zaječaru
Skijaši dečjeg uzrasta kluba „Besna kobila“ iz Vranja bili su brži od konkurenata iz Skijaškog kluba „Niš“ i odneli tesnu ali zasluženu pobedu u drugom kolu Slalom-roler kupa "Srbija 2014.", održanom u Zaječaru 21. septembra 2014.
Ekipni redosled u Zaječaru bio je: „Besna kobila“ 252, „Niš“ 227, „Kraljevica“ 218, „Oksidžen“ 40.
Ukupni plasman posle drugog kola: „Besna kobila“ 470, „Niš“ 453, „Kraljevica“ 374, „Oksidžen“ 317.
Najuspešniji takmičari, koji su u svojim uzrasnim kategorijama odneli pobede u prva dva kola, su mlađa cicibanka Kalina Pešić („Besna kobila“), stariji cicibani Anja Veličković („Kraljevica“) i Andreja Dimitrijević („Niš), kao i mlađi dečak Đorđe Savić („Niš“).
Treće, poslednje kolo Slalom-roler kupa „Srbija 2014.“ na programu je u nedelju, 28. septembra u Vranju.


Slalom - Roler kup "Niš 2014."
Ski klub "Niš" u subotu 13. septembra 2014. organizuje Slalom-reoler kup "Niš 2014." na kome će nastupiti takmičari uzrasne kategorije pahulhice, cicibani i deca u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ova letnja varijanta trke slaloma će se održati u Nišu na stazi u Tvrđavi, a start je zakazan za 11 sati.
Klubovi mogu svoje takmičare prijaviti do petka 12.09.2014. do 12h, a sastanak vođa ekipa je zakazan za subotu, sat vremena pre početka trke. Za ovo takmičenje važe Pravila alpskog kupa na rolerima „Srbija 2014.“ a startnina se ne naplaćuje.
Preuzmite: Raspis za ovu trku...
Iznenadna smrt našeg člana Abdule Bajramija iz Bora
Obaveštavamo vas da je naš član Abdula Bajrami iz Bora, tragično preminuo dana 05.09.2014. godine, oko 18h, u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu Zaječar-Paraćin.
Abdula Bajrami je bio dugogodišnji aktivan član Skijaškog saveza Srbije, Skijaškog saveza Jugoistočne Srbije, član Alpskog odbora, član Sudijske organizacije, Predsednik i trener SK “Bakar” – Bor.
Abi, kako su ga zvali prijatelji ostaće upamćen kao veliki sportski radnik i zaljubljenik u skijanje. Bio je uzor mnogoj deci koja su prvi put stala na skije i obučavao ih u toj veštini. Zalagao se i bio uporan da se osposobi ski staza na Crnom Vrhu.
Komemorativna sednica, povodom smrti našeg kolege i prijatelja Abdule Bajrami, biće održana u nedelju 07.09.2014. u 10.00h u velikoj sali "Doma kulture" u Boru. Nakon komemoracije će biti ispraćaj iz kapele ka mestu sahrane u Makedoniji.
Adresa na koju možete da pošaljete telegrame saučešća njegovoj porodici je,
Ulica 28. marta 3/3, 19210 Bor.Letnji memorijal Olimpijske staze "Amar Garibović"
SK "Amar Garibović" organizuje letnji memorijal Olimpijske staze "Amar Garibović" 22-23.08.2014. u Sjenici, memorijal obuhvata tri sportske doscipline kros, mounti-bike i skirol.
Pravo nastupa imaju svi klubovi iz R. Srbije i okruženja, kao i pojedinci. Svi klubovi i pojedinci takmiče na svoju odgovornost. Prijave slati preko kancelarije SS Srbije, najkasnije do 21.08.2014 do 14 časova.
Predvidjeno vrijeme oficijelnog treninga je 11-16 časova 21.08.2014 staza "Pašino Brdo". Izvlačenje brojeva 17 časova, 21.08.2014, ski- centar "Pašino Brdo". Predvidjene su četiri uzrasne kategorije, za muškarce i žene.
22.08.2014. start kros trke 11 časova, start mounti bike 13 časova, staza "Pašino Brdo"-Sjenica. Proglašenje pobednika u 14 časova, 22.08.2014, na stazi "Pašino Brdo". Izlačenje brojeva za ski-rol trku 18 časova 22.08.2014, ski-centar "Pašino Brdo".
Ski-roll trka - strat po kategorijama 10 časova 23.08.2014 staza Vrela - Žari - Prijevorac. Proglašenje pobednika, Prijevorac u 13 časova,23.08.2014.
Kontakt telefoni:
+381-69-77-22-96, +381-63-10-18-325, +381-60-63-63-230
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
REZULTATI...


Pripremni kamp za takmičare u nordijskom skijanju
Na Kopaoniku će se u periodu od 23. – 30.juna 2014. održati pripremni kamp za takmičare u nordijskom skijanju. Kamp će bii organizovan u hotelu Srebrnac, koji će im pružiti sve uslove za kvalitetan trening. Mladi takmičari iz ski klubova koji se bave skijaškim trčanjem će pored fizičkih priprema imati i treninge na roller skijama kao letnju varijantu ovog zimskog sporta.
Ovaj pripremni kamp se održava pod pokroviteljstvom Ministrarstva Omladine i Sporta a u organizaciji Skijaškog savza Srbije.


Nevena i Nina na pripremama na glečeru Hintertux u Austriji
Nevena Ignjatović i Nina Micić, naše najuspešnije takmičarke u alpskom skijanju i snowboardu otputovale su u četvrtak 12. juna 2014, na prve pripreme na snegu ovog leta na glečeru Hintertux u Austriji.

Na pripremama ostaju narednih 10 dana i u Beograd se vraćaju 22. juna 2014.


Odbijen zahtev Kosova za članstvo u FIS-u
Na nedavno završenom Kongresu Svetske Skijaške Federacije održanog u Barseloni, gde je prisustvovala delegacija Skijaškog Saveza Srbije, Generalni Sekretar Milan Božić i Stevan Marinković član Komiteta FIS-a za Pravila u alpskom skijanju i homogolaciju staza, su pored redovnih aktivnosti uspeli da ponovo blokiraju članstvo Kosova kao pridruženog člana u Svetsku Skijašku Federaciju. Nakon upućene žalbe Izvršnom Odboru FIS-a, kao i razgovorima sa visokim predstavnicima FIS-a, predsednikom Gianfrankom Kasperom i generalnim sekretarom Sarom Luis, naša delegacija je dobila uverenje da će postupati u skladu sa Statutom FIS-a u kome je jasno odredjeno da samo države koje su priznate od strane Ujedinjenih Nacija (UN), mogu postati pridruženi ili punopreavni članovima FIS-a.
S obzirom da je na dnevnom redu Kongresa bilo i članstvo Kosova u FIS, po ovoj tački se nije glasalo tj. skinuto je sa dnevnog reda.
Takodje Skijaški savez Srbije je uputio molbu za pomoć postradalima u poplavama u Srbiji, te je FIS prosledio zahtev svojoj Mark Holder Fondaciji koja će se o tome izjasniti u narednom periodu.
Predsednik Gianfranko Casper je ponovo izabran za Predsednika FIS-a u četvorogodišnjem mandatu.


49-ti FIS Kongres, 01. do 06. juna 2014. Barselona, Španija
U toku je 49.ti FIS Kongres koji se od 01. do 06. juna 2014. održava u Barseloni u Španiji, na kome učestvuju predstavnici koji dolaze iz 77 različitih zemalja sveta među kojima i Srbije.
Na ovom Kongresu Srbija ima dva predstavnika, a to su Milan Božić - Generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije i Stevan Marinković - član potkomiteta za pravila alpskog skijanja i alpskih staza.

FIS Kongres se održava svake druge godine i na njemu se donose najvažnije odluke i planovi federacije za naredni period. Tokom rada kongresa doneto nekoliko važnih odluka:
- Bugarski grad Varna će prve nedelje juna 2015. biti domaćin FIS kalendarske konferencije.
- Predstavnici Komisije sportista imaće svog predstavnika u FIS Koncilu-savetu, ali u svojstvu posmatrača.
- FIS Alpine Ski World Junior Championships 2016 - Svetsko juniorsko prvenstvo u alpskom skijanju 2016 će se održati u Rusiji u Sočiju.
FIS koncil je izabrao domaćine FIS Svetskih prvenstava 2018/2019 godine:
- Oberstdorf (GER) - za domaćina FIS Svetskog prvenstva u ski letovima 2018. godine
- Park City, Juta (USA) - za domaćina zajedničkog FIS Svetskog prvenstava u Freestyle Skijanju i Snowboardu
- Seefeld (AUT) - će biti domaćin FIS Svetskog prvenstva u Nordijskom skijanju 2019.
- Are (SWE) - je izabran za domaćina FIS Svetskog prvenstva u Alpskom skijanju 2019.


Održan jubilarni 10. FIS Evrobalkan kup
Jubilarni 10. FIS Evrobalkan kup “Niš 2014.” završen je na Kopaoniku u znaku velike borbe najboljih skijaša srednje i jugoistočne Evrope, a FIS tehnički Tomaž Čižman, proslavljeni reprezentativac nekadašnje Jugoslavije u alpskom skijanju, pohvalio je organizaciju takmičenja od strane Ski kluba Niš.
Takmičenje je održano na stazi „Crna Duboka“ a nastupili skijaši iz 12 država.
U konkurenciji žena trijumfovala je Žana Novaković (BiH, 29 godina) ispred Bugarke Marije Kirkove (28). Posao im je bio olakšan utoliko što su dve najbolje učesnice ovogodišnjeg Evrobalkan kupa, Čehinja Martina Dubovska i naša olimpijka Nevena Ignjatović, posle prvog dana takmičenja otputovale na trku koja ih je čekala u Austriji.
U muškoj konkurenciji je pobedio najbolje rangirani Slovenac Filip Mlinšek (26) ispred takođe veoma iskuksniih rivala – Belgijanca Bendžamina Gardeta (28) i Makedonca Antonija Ristevskog (25). Mlinšek je prvog dana pao, ali je već sutradan pokazao zašto ima tako visok rejting u svetu skijanja. Njegova uspešna vožnja pomerila je našeg olimpijca Marka Vukičevića (22) sa osmog na deveto mesto.
10. Međunarodni Evrobalkan kup „Niš 2014“ je organizovao Ski-klub „Niš“ pod pokroviteljstvom Grada Niša.


Ignjatovićeva i Vukićević šampion Srbije u slalomu
Nevena Ignjatović i Marko Vukićević šampioni su Srbije u slalomu za ovu sezonu. Takmičenje je održano na Kopaoniku na stazi Crna duboka.
U konkurenciji skijašica pobedila je takmičerka iz Češke Martina Dubovska sa ukupnim vremenom 1:37.19. Nevena Ignjtović je bila druga sa zaostatkom od sekunde i 65 stotinki. Treće mesto pripalo je Kristini Saalkovoj iz Slovačke. Od skijašica iz Srbije Milica Mitić je bila 10, a Sonja Smiljanić 11. Maša Janković i Barbara Bogdanović nisu uspele da završe trku.
Alexandru Barbu iz Rumunije pobednik je otvorenog prvenstva Srbije u slalomu u muškoj konkurenciji, a najbolje plasirani naš skijaš je Marko Vukićević na osmom mestu, pa mu je pripala titula nacionalnog šampiona. Drugi je Makedonac Antonio Ristevski, a treći Marko Rudić iz Bosne i Hercegovine. Strahinja Stanišić trku je završio kao 10, a Mladen Pešić je zauzeo je 17. mesto. Saša Pavlović je bio 21, dok je Luka Kovačević 22. Prvu vožnju nisu završili Đorđe Mitrović, Branko Vasiljević, Stefan Vukić, Nenad Marjanović i Marko Stevović.

Preuzmite rezultate: - Slalom žene
- Slalom muškarciReprezentativci Srbije na FIS trkama u Bugarskoj
U finišu skijaške sezone reprezentativci srbije u alpskom skijafisnju STEVOVIĆ Marko '96, VUKIĆEVIĆ Marko '92 i STANIŠIĆ Strahinja '95 sa trenerom Milošem Tomićem nastupaju na FIS trkama u Bugarskoj i to:
- 27-28.03.2014. - Borovets ( BUL), SL i GS
- 29-30.03.2014. - Bansko ( BUL), SL i GS


Srpski takmičari na Pinokio kupu u Italiji
Pinokio kup je još jedno poznato međunarodno skijaško takmičernje (FIS CHI) na kome nastupaju mlađe kateforije takmičara uzrasta 14 i 16 godina. Ove godine se održava 32. po redu Pinokio kup 04. i 05. aprila 2014. u italijanskom ski centru Abetone.
Tradicionalno na ovom kupu nastupaju i takmičari iz Srbije, ove godine se takmiče pet devojčica i pet dečaka, i to: U14 L
Veljković Petra 01
Dinić Marta 00

U14 M
Matijević Filip 00
Zlatković Veselin 01 U16 L
Kovačević Milica 00
Radovanović Jelisaveta 99
Babić Jana 99
U16M
Jevremović Rašo 98
Đorđević Mihajlo 99
Blagojević Rastko 99

Sa njima su: vođa tima DRAGOLJEVIĆ Oognjen, kao i treneri IGNJATOVIĆ Ljubisa i MATIC Jerasa.


Državno prvenstvo Srbije za mlađe kategorije takmičara
Na Kopaoniku je 22. i 23. marta 2014. godine održano Državno prvenstvo u alpskom skijanju za kategorije Deca i Cicibani.
Kategorije takmičara mlađi i stariji cicibani su vozili samo trke veleslaloma, dok su takmičari u kategoriji deca vozili i trku slaloma. Trke su vožene na stazi "Crna duboka".

Preuzmite rezultate: Prvenstvo Srbije 22.03.2014. - Veleslalom
Prvenstvo Srbije 23.03.2014. - SlalomSnowboard Prvenstvo Beograda i Srbije na Kopaoniku
Na Kopaoniku je u petak 21. marta 2014. održano Prvenstvo Beograda i Prvenstvo Srbije u snowboard disciplini slalom. Takmicenje održano na stazi Gobelja, a organizator je Snowboard klub "BIBIS" Beograd

Preuzmite rezultate: Snowboard Prvenstvo Srbije 21.03.2014. - Slalom
Snowboard Prvenstvo Beograda 21.03.2014. - Slalom


Reprezentativci Srbije nastupili na Državnom prvenstvu Crne Gore
Na Bjelasici u ski centru Kolašin 21. i 22. marta je odrđano Državno prvenstvo Crne Gore u alpskom skijanju.
Vožene su dve muške trke slaloma. Prva je bodovana kao FIS trka, dok je druga imala FIS NC kategoriju nacionalnog prvenstva.
Na FIS trkama nastupili su reprezentativci Srbije: STEVOVIĆ Marko '96, VUKIĆEVIĆ Marko '92, STANIŠIĆ Strahinja '95 sa trenerom Milošem Tomićem.
Prvog takmičarskog dana, pobedio je slovenac Filip Mlinsek. Od naših, plasmame su ostvarili Strahinja Stanišić na 9. i Marko Stevović na 10. mestu. Marko Vukićević nije završio prvuvožnju.
Drugog takmičarskog dana pobedio je bugarina Stefan Prisadov. Marko vukićević je bio 7. Strahinja Stanišić 10. a Marko stevović je trku završio na 12. mestu.
FIS tehnički delegat na ovim trkama je bio Milan Božić iz Srbije.


Raspis za odlaganje snowboard trke za Prvenstvo srbije
Zbog iznenadnih izmena u organizaciji trka, takmičenje Prvenstvo
Srbije 2014 u Snowboard-u koje je bilo zakazano za 15.03.2014.
se odlaže za petak 21.03.2014.

Preuzmite: Raspis za ove trke...


Jugoslav Milošević nastupio na ZPOI Sochi 2014
Srpski skijaš Jugoslav Milošević zauzeo je 29. mesto u disciplini veleslalom na Zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju. Milošević je posle dve trke ostvario vreme 3:22.36 minuta, što je 56.49 sekundi sporije u odnosu na pobednika Francuza Vinsenta Gutijea - Manuela.
Srebrna medalja pripala je Rusu Alekseju Bugaevu (2:27.87), a bronza Austrijancu Markus Salheru (2:28.14).
Milošević je bio jedini predstavnik Srbije na Zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju. Prethodno je zauzeo 34. mesto u slalomu.


Raspored takmičenja do kraja sezone
Datumi trka koje su najavljene u narednom periodu su:

15.03.2014. (Kopaonik) – Državno prvenstvo u snoubordu – paralel veleslalom (PGS) i parallel slalom (PSL) M/Ž

22.03.2014. (Kopaonik) – Državno prvenstvo u alpskom skijanju – veleslalom (VSL) kategorija Cicibani i Deca
23.03.2014. (Kopaonik) – Državno prvenstvo u alpskom skijanju – slalom (SL) kategorija Cicibani i Deca

24.03.2014. (Koponik) – FIS Državno prvenstvo – Veleslalom M/Ž
25.03.2014. (Koponik) – FIS Državno prvenstvo – Slalom M/Ž

29.03.2014. (Stara planina) – Otvoreno prvenstvo SS JIS – Alpski kup Srbije – Veleslalom, kategorija Cicibani i Deca
30.03.2014. (Stara planina) – Otvoreno prvenstvo SS JIS – Alpski kup Srbije – Slalom, kategorija Deca


43. Trofej Topolino 2014
Trofej Topolino je jedna od nakpoznatijih dečijih međunarodnih FIS trka, i važi za nezvanično dečije Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju sa tradicijom dugom 43. godine. Od 1970. godine pa na ovamo, na ovom takmičenju su pobeđivale mnoge potonje skijaške zvezde. Ove godine se održava od 14.-15. marta 2014. u italijanskom ski centru Folgaria u oblasti Trentino.
Deca uzrasta 14 i 16 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji u petak 14. marta voze trke veleslaloma, dok je u subotu 15. marta na programu slalom.
Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati:

U14
KRIŽAN Vojin 00
MATIJEVIC Filip 00
MINIĆ Mateja 00
DINIĆ Marta 00

U16
PAVLOVIĆ Vera 99
KOVAČEVIĆ Milica 99
PANTELIĆ Katarina 98
JEVREMOVIĆ Rašo 98
ĐORDJEVIĆ Mihailo 99
BLAGOJEVIĆ Rastko 99

Vođe naše ekipe je Ljubiša Ignjatović sa trenerima Nikom Kalan i Jerasa Maticom.


Raspis seminara za sticanјe i overu zvanјa instruktora
Skijaški savez Srbije i Strukovna organizacija Interski Srbija objavljuju Raspis seminara za sticanјe i overu zvanјa instruktora i to:
1. Zvanje profesionalnog instruktora u međunarodnom sistemu - ISIA
2. Zvanje univerzitetskog i školskog instruktora u međunarodnom sistemu - IVSS

Seminar se održava od 21.-30. marta 2014. na Kopaoniku.

U okviru seminara, 28.03.2014. se planira organizovanјe "Trke instruktora".

Preuzmite: Raspis...


Državno prvenstvo u alpskom skijanju od 22.-25. marta na Kopaoniku


Zbog loše situacije sa snegom na Staroj planini, Državno prvenstvo za Decu (SL i GS) i Cicibane (GS) će se održati na Kopaoniku 22. i 23. marta 2014. godine.
FIS Državno prvenstvo za Seniore (SL i GS) se održava takodje na Kopaoniku, 24. i 25. marta 2014. godine što je objavljeno i na FIS kalendaru.
Nadamo se da ce vremenski uslovi dozvoliti dobro i kvalitetno takmičenje.


Prvenstvo Beograda i Trofej Beograda na Kopaoniku

Na Kopaoniku se od 07.- 09. marta 2014. održavaju dva takmičenja u alpskom skijanju, Prvenstvo Beograda koje se boduje za Alpski kup Srbije kao i regionalna trka Trofej Beograda. Sve trke u disciplinama slalom i veleslalom se voze na stazi Crna duboka i počinju od 10 sati.
U petak 07.03.2014. na programu su trke veleslaloma za oba takmičenja za kategorije Cicibani - Deca u muškoj i ženskoj konkurenciji.
U subotu 08.03.2014. na programu je slalom trka za Trofej Beograda za kategorije takmičara Deca u muškoj i ženskoj konkurenciji.
U nedelju 09.03.2014. na programu je slalom trka za Prvenstvo Beograda za kategorije takmičara Deca u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Organizator je Skijaški savez Srbije, a tehnički organizator je Skijaški savez Beograda.
Preuzmite: Raspis za ove trke...
Preuzmite rezultate: Veleslaloma
SlalomaPrvenstvo Srbije u freestyle snowboard i ski disciplinama 2014.

Na Kopaoniku je od 07.-09. marta 2014. održano državno Prvenstvo Srbije u freestyle skijanju i snowboardu. 7. marta je bilo održano ski takmičnje, 8. marta snowboard takmičnje za decu i 9. marta snowboard takmičenje za seniore.
Na programu su bile dve frestyle discipline BA-big air i SLS-slopestyle a na Prvenstvu je učestvovalo više od 75 takmičara.
Organizator takmičenja je Ski savez Srbije. Tehnički organizator je Snowboard klub ABC (Aggressive Brothers Crew) iz Kragijevca uz svesrdnu pomoć JP Skijališta Srbije.

Preuzmite: Rezultati snowboard frestyle Prvenstva Srbije 2014.


Test najnovijih modela skija na Kopaoniku
Povoljne vremenske - snežne prilike su navele srpske uvoznike skijaške opreme da posetiocima Kopaonika ponude na testiranje najnoviju skijašku opremu.
Tako će svi koji predstojećeg vikenda budu na Kopaoniku moći da isprobaju - testiraju skije za sezonu 2014 /15 sledećih brendova: Nordica, Blizzard, Atomic, Salomon, Elan, Voelkl, Fischer.
Pultovi sa opremom će biti postavljeni u Dolini sportova, a za preuzimanje je potrebno deponovanje ličnih dokumenata.


Juniorsko Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju - Jasna 2014.

U Slovačkom ski centru Jasna se od 26.02. - 06.03.2014 održava FIS Juniorsko Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Na ovo prvenstvo su pre dva dana doputovali i reprezentativci Srbije Strahinja Stanišić i Marko Stevović sa pomoćnim trenerom Vukom Živkovićem. Voziće sve discupline koje su na programu. Od naših takmičarki nastupiće Maša Janković.
U Sredu 26.02.2014. vozili su dve trke i ostvarili sledeče plasmane:
Superveleslalom:
81. STEVOVIC Marko
88. STANISIC Strahinja
Superkombinacija:
56. STEVOVIC Marko
57. STANISIC Strahinja
U trci slaloma u kategoriji do 18 godina Marko Stevović je zauzeo 11. mesto. U ukupnom plasmanu (kategorija do 21 godine) on je bio 43. od ukupno 144 takmičara na startu.
Dan ranije, Marko Stevović je osvojio 14. mesto u veleslalomu u kategoriji do 18 godina, odnosno 66. mesto u ukupnom plasmanu od 155 takmičara koji su startovali.
Naš drugi reprezentativac koji učestvuje na ovom prvenstvu Strahinja Stanišić u obe trke nije završio prvu vožnju...


Skijaško trčanje - Na Goliji održan Memorijal "Amar Garibović"

Memorijalni kup u skijaškom trčanju "Amar Garibović" održan je u ponedeljak 17. februara 2014. na Goliji, a okupio je oko 90 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Skijaški trener Murat Garibović, otac tragično nastradalog Amara, rekao je da su najbolje rezultate na četvrtom Memorijalu ostvarili Snežana Borovčanin iz Sokolca i Bojan Plakalović iz Istočnog Sarajeva, dok je Mirsad Pejčinović iz Sjenice bio najbolji stariji omladinac. On je dodao da su zapažene rezultate, u konkurenciji šest klubova, ostvarili najmlađi takmičari iz Sjenice Inesa Zekić i Hana Hašimović.
"Amar je 15. februara 2010. godine nastupio na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru. Zahvalio bih se svim klubovima i takmičarima koji su uzeli učešče na ovom memorijalnom skupu i ljudima koji su dali svoj doprinos da se ova manifestacija održi", rekao je Garibović.
Amar Garibović je bio reprezentativac Srbije u skijaškom trčanju. Ovaj sportista iz Sjenice je 9. septembra 2010. godine, na svoj 19. rođendan, izgubio život u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb – Beograd.

- Preuzmite: RASPIS za trku
- Preuzmite: REZULTATI sa trke
ZOI 2014 - Nordijci Milanko Petrović i Rejhan Šmrković nastupili u sprintu
11.02.2014. U kvalifikacijama discipline sprint slobodnim stilom, naši nordijci Milanko Petrović i Rejhan Šmrković završili su trku na 63. odnosno 76. poziciji od 85 takmičara. Milanko je istrčao stazu u vremenu 3:50.20 minuta, sa 21.85 sekundi zaostatka za prvoplasiranim, dok je Rejhan ostvario vreme 4:02.28 minuta, sa 33.93 sekunde zaostatka.
Prvih 30 takmičara izborilo je plasman u četvrtfinale.
Zadovoljan sam trkom, s obzirom na to koji sam broj imao. Zaostao sam 21 sekundu za prvim u kvalifikacijama i 11 sekundi za Norvežaninom Petrom Nortungom koji je izvanredan sprinter. Na brdima sam mnogo bolje išao nego na prvoj trci, imao sam manje opterećenje. Sledeća trka me očekuje za dva dana u biatlonu u disciplini 20km individual od 15h po srednjeevropskom vremenu“, rekao je nakon današnjeg sprinta Milanko Petrović.
Rejhanu Šmrkoviću je ovo bio prvi nastup na Olimpijskim igrama: „Što se današnjeg rezultata tiče, ne mogu da kažem da sam nezadovoljan, ali naravno uvek može bolje. S obzirom na to da su meni ovo prve Olimpijske igre u karijeri, verujem da ću u narednom periodu još više napredovati i usavršavati svoju tehniku trčanja.
Na ovoj trci naše olimpijce su bodrili i predsednik i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac i Đorđe Višacki.


Srpski olimpijci otputovali na ZOI u Soči
03.02.2014. Olimpijska reprezentacija Srbije otputovala je čarter letom iz Beograda u ruski grad Soči, gde će od 7. do 23. februara učestvovalti na 22. Zimskim Olimpijskim igrama.
Sa aerodroma „Nikola Tesla” olimpijce su ispratili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac i poželeli im da u Rusiji dostojno predstavljaju zemlju.
Selekciju Srbije u Sočiju predstavljaće osmoro sportista u pet sportova: Nevena Ignjatović i Marko Vukićević (alpsko skijanje), Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković i Milanko Petrović (nordijsko trčanje i bijatlon), Nina Micić (snoubord), Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo (bob).
Ceremoniji otvaranja Igara i podizanju zastave Srbije u Olimpijskom selu prisutvovaće predsednik države Tomislav Nikolić.
Zastavu Srbije na svečanom otvaranju Igara nosiće Milanko Petrović, osvajač dve zlatne i jedne bronzane medalje na zimskoj Univerzijadi u Trentinu.


Nevena Ignjatović druga na FIS trci veleslaloma u Kranjskoj Gori
03.02.2014. Srpska skijašica Nevena Ignjatović postigla je vredan uspeh osvojivši drugo mesto na FIS trci veleslaloma u Kranjskoj Gori ukupnim rezultatom od 2:07,89 minuta. Brža od nje bila je samo Slovenka Ana Drev, koja već ima zavidan staž i nekoliko top 10 plasmana u Svetskom kupu.
U veoma jakoj konkurenciji Ignjatovićeva je zaostala 1,45 sekundi iza pobednice, dok je trećeplasirana Slovakinja Petra Vlhova imala zaostatak od 1,57 sekundi.
Dobar rezultat srpske skijašice u Kranjskoj Gori predstavlja ohrabrenje pred nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, koje startuju 7. februara.


Održan Kup BSK-a u alpskom skijanju na Kopaoniku
01.-02.02.2014. U ski centru Kopaonik, na stazi Crna Duboka, održano je skijaško takmičenja Kup BSK-a 2014. koje se boduje za Alpski kup Srbije.
Najmlađi skijaši u kategorijama pahulje, mlađi i stariji cicibani, mlađi i stariji pioniri, takmičili su se u disciplinama veleslalom i slalom.
Trka je održana u organizaciji Beogradskog skijaškog kluba - BSK.

Preuzmite: Rezultati veleslaloma Kup BSK 01.02.2014.
Rezultati slaloma Kup BSK 02.02.2014.


Nevena Ignjatović 23. u Sestrijereu na Evropa kupu
29.01.2014. Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović 23. mestom u italijanskom skijalištu Sestrijere, osvojila je nove slalomske bodove u Evropa kupu.I pored visokog startnog broja 37, ona je nakon prve vožnje uspela da se plasira u 30 najboljih.
Sjajnim drugim nastupom uspela je na kraju da stigne do 23. mesta sa ukupnim vremenom 1:50.98. Na trci je trijumfovala Švajcarkinja Mišel Gizin ispred francuske skijašice Nastasije Nens i Nemice Maren Vizler.
Ovaj plasman doneo joj je novih osam bodova koji joj verovatno garantuju učešće na finalu Evropa kupa koje se održava krajem sezone u skijalištu Soldeu, u Andori.


Najmlađi skijaši srbije na FIS trci u Pamporovu
29.01.2014. U Bogarskom ski centru Pamporovo se 02.-03. februara 2014. održavaju FIS CHI - dečje trke u appskom skijanju na kome će nastupati i mladi takmičari iz Srbije: Matijevic Filip 2000, u uzdrasnoj kategoriji dece do 14 godina kao i Pantelic Katarina 1989, Blagojevic Rastko 1999, Bankovic Marko 1998 u uzdrasnoj kategoriji dece do 16 godina.
U nedelju se voze dve trke veleslaloma, a sutradan u ponedeljak dve trke slaloma u muškoj i ženskoj kategoriji. Sa našim mladim takmičarima je treber Ljubiša Ignjatović.


Srbija prvi put sa tri takmičara u prvih 300 u jednoj disciplini
17.01.2014. Nikad ni u jednoj FIS disciplini alpskog skijanja Srbija nije imala tri takmičara u prvih 500, a sada imamo trojicu u prvih 300 i to u disciplini Super kombinacija. To su: Vukićević 113. Stevović 265. i Stanišić 270.
Strahinja Stanišić i Marko Stevović u četvrtak 16.01.2014. su zauzeli 16. i 18. mesto i osvojili nove fis bodove u austrijskom ski centru St. Lambrecht u super kombinaciji.
Ovaj i predhodna dva rezultata iz Pile (ITA) uvrstiće ih u olimpijsku fis listu i to na pozicije u prvih 300, tako da će se pridružiti Marku Vukićeviću koji je na 108. mestu.
U petak 17.01.2014. Marko Stevović i Strahinja Stanišić su ponovo bili dobri u St. Lambrechtu. Svojim nastupima u superveleslalomu uspeli su da poprave fis bodove, dok u super kombinaciji na olimpijskoj listi zauzimaju 265. i 270. mesto. Strahinja je imao peto vreme u slalomu za super kombinaciju.
U subotu 18.01.2014. na slalomu u Turnau će nastupiti i Marko Vukićević.


Odlični rezultati alpskog tima Srbije na trkama u Italiji
13.01.2014. Odlični rezultati našeg tima na trkama superveleslaloma i super kombinacije u italijanskom ski centru Pila. Marko Vukićević je plasmanom na 10. mesto ostvario najbolje bodove u karijeri u superkombinaciji (42,62) zaostavši 2,88 sekundi za pobednikom Peterom Filom, a samo 0,26 sekundi za Dominikom Parisom.
U drugoj trci zauzeo je 11. mesto sa zaostatkom 3,24 sec, ali je ovog puta ostavio iza sebe D. Parisa. Osvojeni bodovi imaju trenutno vrednost za prvih 100 na olimpijskoj listi bodova za superkombinaciju. Marko Stevović i Strahinja Stanišić zauzeli su 18. i 20. mesto u prvoj trci i 18. i 17. u drugoj. Ovo su njima bili prvi nastupi u ovoj disciplini, Marko je zaradio 89,27 fis bodova, a Strahinja 97,94. Sva trojica su nastupila i u superveleslalomu gde su takođe zabeležili dobre rezultate.

Skijaški savez Srbije