Vesti iz rada organa i komisija Skijaškog saveza Srbije:

Međunarodni ski kamp za decu sa invaliditetom

Paraolimpijski komitet Srbije će u saradnji sa MOS , Skijaškim savezom Srbije, JP Skijališta Srbije, Hotelom Falkensteiner, Ski klubom Midžor Knjaževac i Snow sport akademijom Stara planina realizovati od 06. do 12. decembra 2014. međunarodni ski kamp za decu sa invaliditetom. Na kampu će učestvovati ukupno 30-oro dece iz deset zemalja (Španija, Švedska, Slovačka, Grčka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, BIH, Crna Gora i Srbija), sa svojim pratiocima i trenerima.

Cilj održavanja ovakvih kampova za mlade sa invaliditetom je savladavanje osnovnih veština skijanja koje će pomoći učesnicima da razviju brojne veštine koje su posebno važne za osobe sa invaliditetom: pokretljivost, orijentisanost, samopouzdanje i samovrednovanje. Ovo je prilika da učesnici kroz program koji će voditi iskusni instruktori nauče koje sve prepreke je potrebno da savladaju kako bi postali sportisti.
Takođe, poslednjeg dana kampa učesnici će prisustvovati međunarodnoj skijaškoj trci čime će dobiti šansu za susrete sa iskusnim paraolimpijcima i na taj način saznati nešto više o njihovim ličnim iskustvima, kako su dostigli nivo takmičara.
Kamp se realizuje uz finansijsku podršku fondacije Agitos i Medjunarodnog paraolimpijskog komiteta.

 

Skijaški savez Srbije na Sajmu sporta

Međunarodni sajam sporta, pod nazivom "Sportska strana Srbije" održao se u periodu od 27. do 29. novembra 2014. godine, u Beogradu, u organizaciji Sportskog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Programom sajma sporta Sportska strana Srbije predstavljene su sledeće organizacijae (Državne institucije i udruženja) - Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Sportski savez Srbije, Olimpijski komitet Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije, Antidoping agencija Srbije (ADAS), Vojvođanski sekretarijat za sport, USSS, Udruženje medicine, Udruženje profesora, Udruženje novinara, fakulteti, itd; kao i sportovi iz svih pet (5) kategorija, među kojima su: fudbal, košarka, odbojka, vaterpolo, atletika, tenis, skijanje, plivanje, tekvondo, karate, džudo, vazduhoplovstvo, badminton, konjički sport, mačevanje, triatlon...


Skijaški savez Srbije imao je svoj štand na kome su posetioci sajma mogli da se upoznaju sa zimskim spotovima: alpskim skijanjem, snowboardom i nordijskim skijanje kao i sa sportskom opremom kaja se koristi u ovim sportovima. Štand Skijaškog saveza je posetio i Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

 


Program osposobljavanja za zvanje Operativni Trener u Alpskom Skijanju

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u saradnji sa Skijaškim savezom Srbije organizuje program osposobljavanja za zvanje OPERATIVNI TRENER.
Prema Zakonu o sportu (čl. 25, st 2.) „Stručni rad u sportu .... mogu obavljati sportski stručnjaci koji ...poseduju dozvolu za rad ....“. Dozvolu za rad mogu da steknu samo sportski stučnjaci koji „ ... ispunjavaju uslove u pogledu stručne spreme... odnosno imaju odgovarajuće sportsko zvanje ...“ (Pravilnik o dozvoli za rad, čl. 5).

U interesu poštovanja zakona i interesa razvoja skijanja, Skijaški savez Srbije obaveštava sve klubove da će za rad u klubovim izdavati licence za rad prema navedenim propisima.
Ukoliko ste zainteresovani, molimo vas da najkasnije do 30.09.2014.godine izvršite prijavu po datom uputstvu u konkursu u prilogu. Cena specifičnog dela ispita zavisi od broja prijavljenih kandidata (min.10 kandidata i plaća se na 3 rate).
     Preuzmite KONKURS za upis na program.

 

Iznenadna smrt našeg člana Abdule Bajramija iz Bora

Obaveštavamo vas da je naš član Abdula Bajrami iz Bora, tragično preminuo dana 05.09.2014. godine, oko 18h, u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu Zaječar-Paraćin.
Abdula Bajrami je bio dugogodišnji aktivan član Skijaškog saveza Srbije, Skijaškog saveza Jugoistočne Srbije, član Alpskog odbora, član Sudijske organizacije, Predsednik i trener SK “Bakar” – Bor.
Abi, kako su ga zvali prijatelji ostaće upamćen kao veliki sportski radnik i zaljubljenik u skijanje. Bio je uzor mnogoj deci koja su prvi put stala na skije i obučavao ih u toj veštini. Zalagao se i bio uporan da se osposobi ski staza na Crnom Vrhu.

Komemorativna sednica, povodom smrti našeg kolege i prijatelja Abdule Bajrami, biće održana u nedelju 07.09.2014. u 10.00h u velikoj sali "Doma kulture" u Boru. Nakon komemoracije će biti ispraćaj iz kapele ka mestu sahrane u Makedoniji.
Adresa na koju možete da pošaljete telegrame saučešća njegovoj porodici je: ulica 28. marta 3/3, 19210 Bor

 

 

Kosovo ne ulazi u FIS

Na nedavno završenom Kongresu Svetske Skijaške Federacije održanog u Barseloni, gde je prisustvovala delegacija Skijaškog Saveza Srbije, Generalni Sekretar Milan Božić i Stevan Marinković član Komiteta FIS-a za Pravila u alpskom skijanju i homogolaciju staza, su pored redovnih aktivnosti uspeli da ponovo blokiraju članstvo Kosova kao pridruženog člana u Svetsku Skijašku Federaciju. Nakon upućene žalbe Izvršnom Odboru FIS-a, kao i razgovorima sa visokim predstavnicima FIS-a, predsednikom Gianfrankom Kasperom i generalnim sekretarom Sarom Luis, naša delegacija je dobila uverenje da će postupati u skladu sa Statutom FIS-a u kome je jasno odredjeno da samo države koje su priznate od strane Ujedinjenih Nacija (UN), mogu postati pridruženi ili punopreavni članovima FIS-a.
     S obzirom da je na dnevnom redu Kongresa bilo i članstvo Kosova u FIS, po ovoj tački se nije glasalo tj. skinuto je sa dnevnog reda.
     Takodje Skijaški savez Srbije je uputio molbu za pomoć postradalima u poplavama u Srbiji, te je FIS prosledio zahtev svojoj Mark Holder Fondaciji koja će se o tome izjasniti u narednom periodu.
     Predsednik Gianfranko Casper je ponovo izabran za Predsednika FIS-a u četvorogodišnjem mandatu.

 

    49. FIS Kongres, od 01. do 06. juna 2014., Barselona, Španija

U toku je 49.ti FIS Kongres koji se od 01. do 06. juna 2014. održava u Barseloni u Španiji, na kome učestvuju predstavnici koji dolaze iz 77 različitih zemalja sveta među kojima i Srbije.
Na ovom Kongresu Srbija ima dva predstavnika, a to su Milan Božić - Generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije i Stevan Marinković - član potkomiteta za pravila alpskog skijanja i alpskih staza.     FIS Kongres se održava svake druge godine i na njemu se donose najvažnije odluke i planovi federacije za naredni period. Tokom rada kongresa doneto nekoliko važnih odluka:
- Bugarski grad Varna će prve nedelje juna 2015. biti domaćin FIS kalendarske konferencije.
- Predstavnici Komisije sportista imaće svog predstavnika u FIS Koncilu-savetu, ali u svojstvu posmatrača.
- FIS Alpine Ski World Junior Championships 2016 - Svetsko juniorsko prvenstvo u alpskom skijanju 2016 će se održati u Rusiji u Sočiju.
     FIS koncil je izabrao domaćine FIS Svetskih prvenstava 2018/2019 godine:
- Oberstdorf (GER) - za domaćina FIS Svetskog prvenstva u ski letovima 2018. godine
- Park City, Juta (USA) - za domaćina zajedničkog FIS Svetskog prvenstava u Freestyle Skijanju i Snowboardu
- Seefeld (AUT) - će biti domaćin FIS Svetskog prvenstva u Nordijskom skijanju 2019.
- Are (SWE) - je izabran za domaćina FIS Svetskog prvenstva u Alpskom skijanju 2019.

 

FIS kalendarska konferencija u Cavtatu

U Cavtatu u Hrvatskoj se od 05.- 09. juna 2013. održava FIS kalendarska konferencija koja je okupila više od 600 predstavnika nacionalnih skijaških saveza i ski centara. Na ovoj konferenciji zajedno sa Skijaškim savezom Srbije učestvuje i JP Skijališta Srbije.
     Tokom konferencije održan je niz sastanaka sa organizatorima takmičenja FIS svetskog kupa i kandidatima za FIS-ova svetska prvenstva 2018. i 2019.
     Učešće na konferenciji je iskorišćeno da se podnese kandidatura za organizaciju Evropa kupa na Kopaoniku. Poslednje ovakvo takmičenje je kod nas održano 1986. godine a, kako su se ponovo stekli potrebni uslovi, zajednički je zaključak da Kopaonik zaslužuje da dobije jedno ovakvo takmičenje.
     Osim toga, dogovoreno je da, tokom nastupajućeg perioda, stručnjaci FIS izvrše inspekciju staza Krčmar i Gvozdac radi dobijanja homologacije za organizaciju FIS takmičenja.
     Iz Srbije, ovoj konferenciji su prisustvovali:
     - Dragor Stojanović. predsednik Izvršnog odbora Skijaškog saveza Srbije
     - Stevica Marinković, tehnički delegat u FIS-u
     - Milan Božić, generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije
     - Dejan Ljevnaić, VD generalnog direktora JP Skijališta Srbije


   

 

Samit skijališta Centralne Evrope na Kopaoniku

Prvi “Sаmit skijаlištа Centrаlne Evrope - MoReSCE” biće održan na Kopaoniku, od 27. do 29. juna, u orgаnizаciji Skijаlištа Srbije, Centrа zа istrаživаnja i studije turizmа iz Novog Sada i Udruženjа hotelijerа Kopаonik.
Trodnevni “Samit skijališta Centralne Evrope” se organizuje sa ciljem stvaranja platforme održivog ekonomskog razvoja planinskih centara Centralne Evrope, kao i zbog edukacije zaposlenih u domenu razvoja i promocije ovih turističkih destinacija.
U okviru Samita, kao učesnici, okupiće se ski asocijacije, planinski centri, ključni akteri, stejkholderi i investitori iz Centralne Evrope, kao i brojne uticajne ličnosti iz oblasti turizma.
Učesnicima Samita predstaviće se šest različitih panela među kojima su “Mountain Resort Master Planning”, “Mountain Safety”, “Uphill Transportation Operators and Piste Management” i drugi. Samit planinskih centara fokusiraće se na konkretnu problematiku i sisteme unapređenja i razvoja ski centara.
Ključne teme Samita tiču se strategije razvoja, dobrih primera u praksi i infrastrukture ski centara, kao i inovacija i korišćenja moderne tehnologije. Akcenat će biti stavljen na razmenu znanja i iskustva učesnika, sa ciljem boljeg i bržeg razvoja ove oblasti turizma.
Svi zainteresovani za učešće na Samitu mogu se prijaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a više informacija i program manifestacije mogu se pronaću na sajtu www.moresce.org.

 

KOSOVU odbijen zahtev da postane član Medjunarodne skijaške federacije (FIS)

Na 48. Internacionalnom Kongresu u Kangwonlandu (Koreja) u periodu od 27. maja do 01. juna 2012.godine u organizaciji Medjunarodne Ski Federacije (FIS), Srbija je uspela u lobiranju da se sa dnevnog reda kongresa skine zahtev za članstvo Kosova.
Kosovo je uputilo zahtev FIS-u pre nekoliko meseci i otpočelu akciju intenzivnog lobiranja za dobijanje statusa i pravo da se takmiče pod medjunarodnom oznakom FIS.
Milan Božić, generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije (SSS) i Dimitrije Lazarovski (bivši generalni sekretar SSS) menadžer zimskih sportova u Medjunarodnom Paraolimpijskom komitetu uspeli su da tokom zasedanja kongresa utiču da predsednik FIS-a gospodin Djan Franko Kasper povuče ovu tačku sa dnevnog reda.
Osnov za prihvatanje inicijative SSS na kongresu je prezentovanje činjenice da Kosovo nije priznato od strane UN, što je glavni preduslov za članstvo.

 

Postsezonski ispit za sticanje zvanja skijaškog sudije
Značka ski sudija iz vremena
Smučarskog saveza Jugoslavije

Obaveštavamo vas da će pododbor za sudije skijaškog Saveza Srbije 12.06.2012. održati postsezonski ispit za sticanje zvanja skijaškog sudije. Ispit će se održati u prostorijama Saveza u ulici Svetozara Markovića 7 u 20:00 časova.
Molimo sve zainteresovane klubove i pojedince da se jave ili direktno Savezu ili putem foruma.
Ispit se sastoji od tri dela:
     1.Teorijskog dela (poznavanje pravila FIS-a)
     2.Praktičnog dela (znanje skijanja) i
     3.Praktičnog dela (praksa na snegu u ulozi sudije)

Svi zainteresovani mogu sa sajta Saveza ili foruma skinuti pravila FIS-a koja predstavljaju jedini materijal potreban za polaganje teorijskog dela ispta.
Teorijski deo ispita sastojaće se od dve do tri realne situacije na takmičenju i 5 teorijskih pitanja. Kod situacija će se procenjivati sposobnost pravilnog postupanja kandidata u datim okolnostima a u skladu sa pravilima. Vreme za odgovore biće ograničeno na 45 minuta a korišćenje pravila na ispitu će biti dozvoljeno.
                                                                                    Pododbor za sudije SSS

 

TEORIJSKA PREDAVANJA I ISPIT SEMINARA ZA STICANJE ZVANJA

OBAVEŠTAVAMO VAS DA SU TEORIJSKA PREDAVANJA I ISPIT SEMINARA ZA STICANJE ZVANJA - ISIA sistem seminara, zakazani u Novom Sadu 09.,10. i 16.,17. jun 2012.

     Sve bliže informacije možete preuzeti na www.uiss.org.rs

 

Odbor skijaških sudija u novom sastavu

15.08.2011. - je izvršena je primopredaja dužnosti i sredstava od članova sudijske komisije kojima je okončan mandat. Na taj način uspostavili su se uslovi za operativan početak rada novoformiranog pododbora za sudije SSS u sastavu: Milan Sekulić, Severin Pavlović i Aleksandar Antonijević. Pododbor u ovom sastavu do kraja septembra bi trebao da formira i sportskoj javnosti predstavi organizacionu strukturu pododbora, predlog načina rada i plan za nastupajuću sezonu.
Tokom ovog perioda najverovatnije će doći i do kooptiranja dodatnih članova pododbora u skladu sa potrebama. Mole se svi poznavaoci i prijatelji sporta da sve sugestije vezane za rad ovog pododbora dostave kancelariji SSS kako bi ih pododbor blagovremeno uzeo u razmatranje.

 


Seminar: Priprema i održavanje takmičarskih skija

14.05.2011. - U subotu na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Beogradu se održava seminar za trenere i servisere: PRIPREMA I ODRŽAVANJE TAKMIČARSKIH SKIJA U ALPSKOM SKIJANJU, a u organizaciji Skijaškog saveza Srbije.
Od 9,00 do 15,00 h u amfiteatru ovog fakulteta, predavanja i demonstraciju će održati Pavel GRAŠIĆ, nekadasnji trener A ski tima u alpskim skijaškim reprezrntacijama Slovenije i Hrvatske, a sada osnivač i vlasnik Slovenačke firme Tesmasport.
     Detaljnije, program seminara...

 

Održan Seminar za Trenere alpskog skijanja 2011.

Skijaški savez Srbije u saradnji sa Fondom sporta i olimpizma Olimpijskog komiteta Srbije i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje organizovao je Tehnički kurs za trenere alpskog skijanja u periodu od 20.03 - 25.03.2011. godine na Staroj Planini i 02.04. - 03.04.2011. godine u Beogradu.
Na seminaru je bilo prisutno 45 alpskih trenera iz 20 klubova iz Srbije. Seminar je obuhvatio teme iz oblasti analize tehnike skijanja, metodike rada sa mladim takmičarima, dugogodišnjeg planiranja karijere, modele selekcije, strategije razvoja skijanja, karakteristika psiholoških aspekata rada i dr.
     Detaljnije...

 

Seminar za ski trenere II deo

31.03.2011. - U organizaciji Skijaškog saveza Srbije, Fonda sporta i olimpizma Olimpijskog komiteta Srbije i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u periodu 20-25.3.2011. godine održan je prvi deo seminara za trenere apskog skijanja na Staroj planini. Seminar je obuhvatio praktični deo - rad na snegu i prikaz poligona za učenje i usavršavanje tehnike skijanja kao i osnovne principe i pravila za postavljanje takmičarskih staza za mlađe kategorije.
Drugi deo seminara će se održati 2. i 3. aprila 2011. u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Pored glavnog predavača Mateja Supeja sa Fakulteta sporta iz Ljubljane (po preporuci FIS-a) na teme Savremene takmičarske tehnike i Metode analize tehnike, predavanja će održati domaći predavači . . .
     Detaljnije...

 

Seminar za ski trenere

SKIJAŠKI SAVEZ SRBIJE, OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE – FOND SPORTA I OLIMPIZMA (program olimpijske solidarnosti MOKa) i FAKULTET SPORTA I FIZIČKOG VASPITANJA U BEOGRADU organizuju Seminar za trenere, stručne službe Saveza, stručne saradnike fakulteta sporta sa ciljem razvoja trenerske strukture, stvaranja modela strategije, detekcije i razvoja talenata, povezivanja razvoja talenata od klubskog nivoa sa nacionalnom strategijom.
     Seminar će se održati iz dva dela:
     - 20. - 25. mart 2011 na Staroj planini. Praktična predavanja i rad na snegu, teorijska predavanja – međunarodni eskpert.
     - 02. - 03. april 2011 u Beogradu (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja). Teorijska predavanja - međunarodni ekspert i domaći predavači
     Preuzmi raspis...

 

Press info: Prvenstvo Srbije u seniorskoj konkurenciji na Kopaoniku

21.02.2011. Danas je u prostorijama Skijaškog Saveza Srbije održana konferencija za novinare povodom predstojećeg Prvenstva Srbije u seniorskoj konkurenciji,
koje će se 24. i 25. februara održati na Kopaoniku.
Predstavnici sedme sile imali su priliku da razgovaraju sa vodećim ljudima
našeg skijanja; Dragorom Stojanovićem, predsednikom SS Srbije, dr Draganom
Stojadinovićem, predsednikom IO SS Srbije, Dimitrijem Lazarovskim,
generalnim sekretarom SSS, ali i Nevenom Ignjatović, najboljom srpskom
skijašicom, koja se u nedelju vratila sa Svetskog šampionata u Garmišu, gde
je osvojila 32. mesto u slalomu i 50. u veleslalomu.
     Kompletan Press info...

 

Rezultati ispita za Sudije alpskih disciplina

07.12.2009. Nakon održanog seminara, Sudijska komisija objavljuje rezultate sudijskog ispita za sudije alpskih disciplina za teritoriju Beograda.

Kandidati koji su položili teoretski ispit za sticanje zvanja klubskog sudije za alpske discipline.
     1. Dragana Pavlović Šumarac 8.6
     2. Slobodan Pavlović 8.6
     3. Vojkan Lazić 8.3
     4. Zoran Vuković 8.2
     5. Dušanka Vuković 8.2
     6. Vesna Martinović 8.1
     7. Bogdan Spasojević 8.0
     8. Nađa Bobić 7.9
     9. Aleksandar Petković 7.8
     10. Katarina Savić 7.7
     11. Velibor Martinović 7.6
     12. Zoran Atanacković 7.6
Ispit se prolazi sa minimalnom ocenom 7,5

Kandidati koji će imati dopunski test, koji se polaže 15.12.2009. u 20:00h
u prostorijama KUD CVETKOVIĆ, Miloša Pocerca 10
     1. Miloš Janković
     2. Predrag Jakovljević
     3. Šili Bratislav
     4. Mirko Đokanović
     5. Šili Ninoslav

Kandidati koji nisu položili ispit
     1. Goran Paunović
     2. Bojan Katnić
     3. Bojan Kovačević

 

Seminar za merioce vremena

03.12.2009. - SK Midžor Knjaževac u saradnji sa Smučarskim savezom Srbije organizuje "Seminar za obuku merilaca vremena" za članove svog kluba. Seminar će se održati 04, 05 i 06. decembra u Knjaževcu u prostorijama kluba, a predavanje će vršiti Severin Pavlović tehnički sekretar i koordinator merilaca vremena Smučarskog saveza Srbije.

 

Seminar za aplske sudije klubskog ranga

Kurs će se održati u subotu, 28.11.2009 u prostorijama KUD“Branko Cvetković“, ulica Miloša Pocerca br.10. ...     Uslovi za učesće na seminaru su:
   - Kandidat treba da bude starosti između 18 i 55 godina
   - Kandidat treba da je član nekog skijaškog kluba
   - Kandidat treba da poznaje najmanje B nivo tehnike skijanja
     Detaljnije . . .

 

 Sudijska komisije Smučarskog saveza Srbije

Sastanci članova skijaške sudijske komisije za sezonu 2010. počinju od utorka 03.11.2009. od 19 časova u Beogradu u ulici Miloša Pocerca 10, prostorije KUD "Branko Cvetković"

 

Akcija „Šta treniraš“  25. Jula 2009. u Beogradu na Adi Ciganliji

25. Jul 2009. - U subotu na Adi Ciganliji održana je akcija pod nazivom “Šta treniraš” koju su pokrenuli Ministarstvo Omladine i Sporta i kompanija CocaCola.
Osnovni cilj akcije je poziv prvenstveno deci i mladima da se uključe u sportske aktivnosti i pronađu onu vrstu rekreacije-sporta koja u potpunosti podržava njihove fiziške potrebe i koja će im pomoći da usvoje zdrave životne navike.

Akciji su se odazvali pored Smučarskog saveza Srbije i još 50 nacionalnih sportskih saveza koji su se svojim aktivnostima predstavili posetiocima.    Detaljnije . . .
    - Predstavljanje Smučerskog saveza
    - Kviz, teme sport i ekologija               
    - Likovna radionica        

 

 
  Veća saradnja Ski saveza sa Balkana      Izvor: FIS, Skijanje.rs

01.07.2009. Istanbul - Na poziv Ski Federacije Turske zvanični predstavnici Nacionalnih Saveza iz balkanskog regiona, sastali su se prošlog vikenda u Istanbulu. Učestvovali su predstavnici Turske, Grčke, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Srbije i Slovenije. Turska će 2010 godine u Antaliji biti domaćin FIS Congresa, a naredne 2011. i domaćin Zimske Univerzijade u Erzurumu. Balkanski Ski savezi će nastojati da promovišu skijanje u Balkanskoj regiji i što je najvažnije, da nađu oblike saradnje kroz zajedničke programe i projekte.

U Istanbulu je dogovorena organizacija Balkanskog ski prvenstva, koje bi se održavalo svake druge godine i to u Skijaškom trčanju, Alpskom Skijanju i Snowboardu. Planirano je da se prvo prvenstvo održi u Rumuniji u 2012. godine, koje će takođe poslužiti i kao test za organizaciju XI Euvropskog Olimpijskog festivala mladih u ski centru Pojana Brašov u Južnim Karpatima, na području Transilvanije, od 17. do 22. febrauara 2013.
Kao dalji vid saradnje, predstavnici Ski saveza sa Balkana su se dogovorili da poboljšaju razmenu iskustava i znanja među svojim tehničkim osobljem kroz zajedničke sastanke. Prvi od njih će biti održan u Sarajevu (BiH) sredinom Septembra 2009. Organizovaće se zajednički seminari i kampovi za obuku, a usko će se sarađivati i u pripremi takmičarskih kalendara.
Özkan Koyuncu iz Turske, koji je ujedno predsednik FIS Pod-odbora za Roller Skijanje, je imenovan kao Balkanski koordinator za sve discipline.

 

 

 

 

 

 

Akcija „Šta treniraš“  25. Jula 2009. u Beogradu na Adi Ciganliji

Akciju „Šta treniraš“ koja će biti održana 25. jula na Adi Ciganliji osmislila je i pokrenula kompanija Coca-Cola sa organizacijom ADFOR – Dečiji Forum. Kompanija Coca-Cola tradicionalno podržava sportske manifestacije i pomaže promovisanje značaja zdravog i aktivnog načina života, rekreacije, druženja i sporta, a Ministartstvo omladine i sporta je u ovoj akciji prepoznalo ideje koje se uklapaju u Strategiju za razvoj sporta i Strategiju za razvoj mladih, te je dalo aktivnu podršku realizaciji projekta. Akciju „Šta treniraš“ je podržao i Republički zavod za sport, kao referentna nacionalna institucija za utvrđivanje sportske pripremljenosti, medicinu sporta, kontrolu fizičke sposobnosti stanovništva i stručni i razvojno-istraživački rad u sportu, ali i brojni partneri poput Sportskog Saveza Srbije, Narodne kancelarije, Ade Ciganlije i Unicef-a.

Osnovni cilj akcije „Šta treniraš“ je poziv prvenstveno mladih ljudi, ali i svih ostalih, da se uključe u rekreativne aktivnosti i da pronađu onu vrstu rekreacije koja u potpunosti podržava njihove fizičke i kondicione potrebe i koja će im pomoći da usvoje zdrave životne navike. Sama akcija je zamišljena kao događaj koji će na jednom mestu predstaviti preko trideset sportova za rekreaciju, trening ili slobodno vreme, uz dodatnu zabavu poput automobila za karting i konje. Pored upoznavanja sa različitim sportovima i njihovim karakteristikama, prisutni posetioci će moći da provere kondiciju i zdravstveno stanje, a moći će da dobiju i savete o ishrani i fizičkim aktivnostima primerenim zdravstvenom stanju i trenutnoj fizičkoj spremnosti.

 

  FIS kalendar konferencija u Dubrovniku

20.-24.05.2009. U Cavtatu - Dubrovnik (CRO), održava se  FIS kalendar konferencija, a takođe i prvi seminar organizarora takmičenja FIS Svetskog kupa u svim FIS i zimskim Olimpijskim disciplinama.
     Na Konferenciji učestvuju i predstavnici Smučarskog saveza Srbije

 

Održan seminar za trenere skijanja

14.-15.05.2009. u Slovenačkom ski centru Kranjska Gora u organizaciji ZUTS-a -Udruženja Slovenačkih ski učitelja i trenera, održan je Seminar za trenere skijanja, na kome su učestvovali i treneri iz Srbije: Zoran Trmčić, Miša Stojanović, Miloš Tomić, Ljubiša Ignjatović i Robert Ropret.

Seminar je vodio dr. Blaž Lešnik, predsednik ZUTS Slovenije, a  održana su predavanja na teme (okvirni prevod naslova)...
1. Karakteristike savremenih skijaških trenera – Filip Gartner. Autor je izneo lična iskustva i mišljenja o karakteristikama koje treba da ima savremeni trener
2. Razvoj veleslalomske tehnike – Slavko Zupanc: Predstavljena je analiza starosti učesnika EC 08/09 kao i osnovne karakteristike tehnike
3. Mogućnosti organizacije Demo kampova – Matic Jeraša, je predstavio program kampa u organizaciji Demo tima na kome bi učestovali takmičari ali i treneri (Cilj i prednosti kampa, Program rada i dr)
4. Proces vraćanja u trening takmičara koji su imali teže povrede kolena – Vedran Hadžić. Prikaz savremen sprave (izokinetički aparat) za testiranje ali i trening. Način merenja a potom i pravljenja programa treninga sa uputsvima za sprečavanje obnavljanja povrede.
5. Novi sistem organizovanja i licenciranja trenera – Jelko Gros. Problemi sa kojima se susreće ZUTS su uslovili potrebu da se treneri, u stručnom smislu organizuju nezavisno od instruktora skijanja u okviru ZUTSa. Dat je predlog novog sistema
6. Uloga rolera u treningu skijaša – Miha Bandalo. Napravljena je analiza mišićne aktivnosti, dinamičkih i kinamatičkih parametara slaloma na rolerima i slaloma na snegu. Rezultati ukazuju na visoku sličnost u obe aktivnosti sa preporukom za primenu u treningu.
7. Problemi skijaškog opismenjavanja mladih takmičara – grupa autora. Analiza poznavanja opštih pojmova- terminologije kao i poznavanja elemenata u tehnici skijanja ukazuju da postoji problem sa jedinstvenom terminologijom kako takmičara tako i trenera kao i da pristup trenera u prenosu znanja često nije adekvatan uzrastu.
8. Problem bezbednosti pri organizaciji treninga na snegu – Bedrač Gorazd. Analiza zakona i primena na terenu
9. Osiguranje u skijanju – predstavnici osiguranja TRIGLAV
SVI PISANI MATERIJALI SU DOSTUPNI U ELEKTRONSKOJ FORMI (WORD I POWER POINT). ZAINTERESOVANI ZA MATERIJALE SE MOGU OBRATITI NA Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Osposobljavanja i licenciranja instruktora skijanja

08.01.2009. Početkom decembra, od strane Izvršnog odbora Smučarskog saveza Srbije, usvojeni su pravilnici koji regulišu proces osposobljavanja i licenciranja instruktora skijanja. Molimo sve one, koji imaju primedbe, zapažanja, sugestije ili bilo kakve komentare, da ih  dostave u pisanoj formi na e-mail saveza Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Sve dospele sugestije će razmatrati Komisija za školovanje, usavršavanje i licenciranje kadrova SSS.  Svaka sugestija je dobrodošla i pomoći će u kvalitetnijem radu Komisije i razvoja skijanja u Srbiji.
Raspisani su sledeći konkursi:
     - KONKURS za izbor članova Demo tima na seminarima osposobljavanja za zvanje instruktor skijanja - Rok za prijavu 01.02.2009.  Detaljnije....
     - KONKURS za predavače na seminarima osposobljavanja za zvanje instruktor skijanja - Rok za prijavu 10.02.2009.           Detaljnije....
Robert Ropret, rukovodilac programa

 

Seminar za overu odložen za 27.-28.12.2008.

18.12.2008. Seminar sa sticanje i overu licence za sezonu 2008/2009. godine, zakazan za 20.-21.12.2008. zbog nedostatka snega je odložen za naredni vikend 27.-28.12.2008.

 

Sudijska komisija - Rezultati teorijskog dela ispita

15.12.2008. REZULTATI TEORETSKOG DELA ISPITA ZA ALPSKE SKIJAŠKE SUDIJE KLUBSKOG RANGA ODRŽANOG U BEOGRADU, 13.12.2008 GODINE:
     1. BOJAN STAMATOVIĆ   8,1
     2. MILICA VUČKOVIĆ     8,0
     3. SLAĐANA PERIĆ         7,9
     4. NATAŠA ŽIVALJEVIĆ    7,8
     5. BILJANA VEJINOVIĆ    7,4
     6. DEJAN GAJIĆ             7,2
     KANDIDATI KOJI SU POLOŽILI TEORETSKI DEO ISPITA TREBA DA DOLAZE NA SASTANKE SUDIJA ZA BEOGRAD KOJI SE ODRŽAVAJU SVAKOG UTORKA OD 19 ČASOVA U ULICI MILOŠA POCERCA BR.12, KAKO BI SE PRIJAVILI ZA TRKE GDE ĆE POLAGATI PRAKTIČNI DEO ISPITA - POZNAVANJE TEHNIKA SKIJANJA.

 

ODLOŽEN Seminar za licence Instruktora snowboarda

11.12.2008. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika (nedostatka snega), Seminar za overu i sticanje licence instrukltora snowboarda se odlaže do daljnjeg. Novi termin će blagovremeno biti objavljen na sajtu Ski saveza i poslat svim polaznicima koji su se do sad prijavili.
      Informacije na mail saveza Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Seminar za overu i sticanje licence Instruktora snowboarda

Zbog snežnih uslova odložen je najavljeni početak seminara. Novi termini su:
      13. - 14.12.2008. - Seminar za overu licence instruktora snowboarda (IVSI)
      15. - 21.12.2008. - Seminar za sticanje licence instruktora snowboarda  (IVSI)
Seminari se odršavaju na Kopaoniku.  Informacije i prijavljivanje na mail saveza Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  što pre, a najkasnije do ponedeljka 08.12.2008.
Objavljen je RASPIS za učešće na seminaru...      Detaljnije....
 


Goranu Horvatu - nagrada za dobro suđenje ski trka

25.11.2008. je održan sastanak Sudijske komisije.
Tom prilikom je dodeljena nagrada državnom ski sudiji Goranu Horvatu za dobro suđenje u protekloj sezoni 2007/2008. godine.

Seminar za sticanje i overu licence za sezonu 2008/2009

20.-21.12.2008. na Kopaoniku se održava seminar sa sticanje i overu licence za sezonu 2008/2009. godine. Preliminarne prijave se primaju do 12.12.2008.
Uslov za učešće na semiinaru je posedovanje zvanja Instruktora skijanja.
Kandidatima koji su overili licencu u decembru 2007 g. na seminaru SSS, priznaje se licenca i za rad u sezoni 2008/09.
     Detaljnije . . .

 

Seminar za alpske sudije klubskog ranga

Kurs će se održati u subotu, 13.12.2008 u prostorijama KUD“Branko Cvetković“, ulica Miloša Pocerca br.12. ...     Uslovi za učesće na seminaru su:
   - Kandidat treba da bude starosti između 18 i 55 godina (diskvalifikacioni kriterijum)
   - Kandidat treba da je član nekog skijaškog kluba (preferencijalni kriterijum)
   - Kandidat treba da poznaje najmanje B nivo tehnike skijanja (diskvalifikacioni krit.)
     Detaljnije . . .
25.11.2008 Održan je sastanak Sudijske komisije.  Zapisnik... pdf fajl

 

Obrazovanje, usavršavanje i licenciranje instruktora i trenera skijanja i snouborda

24.11.2008.  Izvršni odbor Smularskog saveza Srbije je doneo više Odluka i Pravilnika kojima se reguliše oblas vezana za obrazovanje, usavršavanje i licenciranje instruktora i trenera skijanja i snouborda, i to:
     - Odluka o obrazovanju Komisije za obrazovanje, usavršavanje i licenciranje instruktora i trenera skijanja i snouborda.    Odluka - .pdf fajl...
     - Pravilnik o sticanja zvanja instruktora skijanja.  Pravilnik - .pdf fajl...
     - Pravilnik o licencama.   Pravilnik - .pdf fajl...
     - Pravilnik o ispitima za sticanje zvanja. Pravilnik - .pdf fajl...
     - Pravilnik o ocenjivačkim i ispitivačkim komisijama. Pravilnik - .pdf fajl...
     - Pravilnik o demo timu. Pravilnik - .pdf fajl...
     - Disciplinski pravilnik.  Pravilnik - .pdf fajl...
     - Pravilnik o organizaciji seminara.  Pravilnik - .pdf fajl...
     - Pravilnik o finansijskom poslovanju.  Pravilnik - .pdf fajl...
     - Pravilnik o Diplomi i dodatku Diplomi.   Pravilnik - .pdf fajl...
 

 

Obaveštenja licenciranim instruktorima skijanja/snowboarda

07.11.2008.  Obaveštavamo vas da je u skladu sa usvojenim pravilnicima o sticanju zvanja Instruktor skijanja/snowboarda i na osnovu zahteva JP Skijališta Srbije o dostavljanju podataka o licenciranim instruktorima, a po članu 67. Zakona o javnim skijalištima (“Sl. glasnik RS“ br.46/2006.) Smučarski savez Srbije u obavezi da dostavi spisak svih licenciranih instruktora skijanja i snowboarda.

Na osnovu gore navedenog člana Zakona o javnim skijalištima podsećamo vas da su svi instruktori u obavezi da poseduje overenu licencu za tekuću sezonu kako bi mogli da se bave podučavanjem skijanja / snowboarda.
S tim u vezi Vas molimo da svoje eventualne prijave za učešće na seminaru za overu i sticanje licenci pošaljete na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  do utorka 11.novembra 2008. kako bi na osnovu toga mogli da angažujemo dovoljan broj demonstratora.
     Detaljnije ...

 

Rezultati sudijskog ispita

31.10.2008. Rezultati teoretskog dela ispita za alpske skijaške sudije klubskog ranga, održanog na Zlatoboru 25.10.2008. godine:

1. Ljubiša Radulović  8,1
2. David Marić          7,7
3. Goran Babić         7,7
4. Nikola Đenić        7,5
5. Miroslav Žilović         7,3
6. Goran Jevremović     7,2
7. Bojana Jevremović    7,1

Sudijska Komisija Smučarskog saveza Srbije

 

  Seminar za instruktore - Teorijski ispit 16.11.2008.

Teorijski ispit za učesnike seminara za sticanje zvanja instruktora skijanja, održanog u martu ove godine, obaviće se u SUBOTU 16.novembra 2008.g. u 13,00 časova na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, ulica Blagoja Parovića 156, u Beogradu.
Prijavljivanje je obavezno i moze se obaviti preko kancelarije Saveza na telefon 011/ 3232 404 ili putem e-majl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

 

Sudijska komisija- Ispit za kandidate iz SK "Čigota"

Teoretski deo sudijskog ispita za sticanje zvanja skijaški sudija za alpske discipline za kandidate iz SK „Čigota „ Zlatibor biće 25.10.2008 u 12 časova na Zlatiboru.
Mesto održavanja ispita biće saopšteno naknadno.

 

Sudijska komisija - Obaveštenje o sastancima

08. Oktobar 2008.Obaveštavamo članove skijaške sudijske organizacije Srbije na teritoriji Beograda da sastanci članstva za sezonu 2008/2009 počinju u utorak 4.11.2008. od 19 časova u prostorijama KUD “Branko Cvetković” u Beogradu, ulica Miloša Pocerca br.12


SUDIJSKA KOMISIJA SRBIJE
Vladimir Spasojević, dipl.inž.maš
Predsednik sudijske komisije Srbije

 

Ponovo vraćanje kategorije "Mlađi cicibani"

OBAVEŠTENJE !
Odlukom Alpske komisije, od sezone 2008/2009. se ponovo vraćaju kategorije MLAĐI CICIBANI (2000 i 2001 godište) i STARIJI CICIBANI (1998 i 1999 godište) i takmičiće se i u disciplini SLALOM na kratkim - soft (mekanim) štapovima.
Dodatne informacije na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Teorijski ispit za zvanje Instruktor skijanja

Oktobar 2008. Teorijski ispit za učesnike seminara za sticanje zvanja instruktora skijanja, održanog u martu ove godine, obaviće se u subotu 4. oktobra 2008. godine u 13,00 časova na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, ulica Blagoja Parovića 156, u Beogradu.
Prijavljivanje je obavezno i može se obaviti preko kancelarije Smučarskog saveza Srbije na telefon 011 / 3232 404 ili putem e-mail poruke na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Teorijski ispit za zvanje instruktor skijanja nivo 1 i nivo 2.

Maj 2008. Teorijski ispiti će se održati u subotu 17. maja 2008.g. na Fakuletu sporta i fizičkog vaspitanja, Blagoja Parovića 156, Košutnjak, kancelarija 77.

    Pismeno, u vidu testa će se polagati (u 10 časova):
1. Karakteristike bioškog razvoja ...
2. Karakteristike psiho-socijalnog razvoja ...
3. Karakteristike motoričkog razvoja ...
4. Rizici u skijanju
5. Prva pomoć
6. Oprema za skijanje
   
    Usmeno će se polagati (nakon pismenog ispita):
1. Osnove biomehanike skijanja
2. Tehnike alpskog skijanja
3. Učenje skijanja (Pedagoško-didaktičke osnove obuke, Metodika obuke skijanja)

Rezultati pismenog ispita će biti objavljeni 26. maja na sajtu Saveza.

Prijavljivanje za polaganje ispita je obavezno do 15. maja na e-mail Saveza Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tel. 3232404 ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (neprijavljeni kandidati neće moći pristupiti ispitu).
Sledeći ispitni rok će se organizovati u drugoj polovini JUNA!!!
     Preuzmite predavanje sa teoijskog dela seminara za Instruktore I i II održanaog 12.04.2008. na Fakultetu za fizičku kulturu -  Fajl u .PPT formatu (840 kb)!
     Preuzmite pitanja za teorijski deo ispita - Fajl u .PDF fornatu (98 kb)!
     Detaljnije . . .

 

Održan seminar za zvanje instruktor skijanja nivo 1 i nivo 2.

Drugi deo seminara je održan 12 i 13. aprila u Beogradu, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Blagoja Parovića 156, od 10 do 17 časova.
Seminaru su prisustvovali svi prijavljeni učesnici, jer kandidati koji nisu položili praktičan ispit imaće za to priliku dogodine a do tada mogu da polažu teorijske ispite.

Preuzmite predavanje sa teoijskog dela seminara za Instruktore I i II održanaog 12.04.2008. na Fakultetu za fizičku kulturu -  Fajl u .PPT formatu (840 kb)!
     Detaljnije . . .

 

Seminar za zvanje instruktor skijanja nivo 1 i nivo 2.

04.04.2008.  Na Kopaoniku se u periodu 22.-29. mart 2008. g. održao prvi deo seminara osposobljavanja za zvanje Instruktor skijanja nivo 1 i nivo 2. Na seminar se prijavilo 46 kandidata (40 za nivo 1 i 6 kandidata za nivo 2).
Drugi deo seminara će se održati 12 i 13. aprila u Beogradu, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Blagoja Parovića 156, od 10 do 17 časova.
Seminaru prisustvuju svi učesnici, jer kandidati koji nisu položili praktičan ispit imaće za to priliku dogodine a do tada mogu da polažu teorijske ispite.
     Detaljnije . . .

 

Seminar za zvanje instruktor skijanja nivo 1 i nivo 2.

Smučarski savez Srbije i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja organizuju seminar za zvanje INSTRUKTOR SKIJANJA NIVO I i INSTRUKTOR SKIJANJA NIVO II
Seminar će se održati na: Kopaoniki od 22. do 29. marta 2008. i Beogradu 12. i 13. aprila 2008.
Preliminarne prijave se primaju do 16. marta 2008.
na tel/fax Saveza: 011/ 324 1010, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
     Detaljnije...

Skijaški savez Srbije