Nordijsko skijanje 2012/2013

REJTING  KLUBOVA / TAKMIČARA  U SEZONI 2012/2013  i  2013/2014

Nordijski kup
(preuzmi .PDF fajl)

 

Jahorina, Dvorišta - FIS Balkan Continental Cup u skijaškom trčanju

Na Jahorini na nordijskim stazama Dvorišta su 30. – 31. Marta 2013. održane trke FIS Balkan Continental Cupa u skijaškom trčanju.
U subotu je na programu od 10h bila ženska trka na 5km slobodnim stilom, a od 11h muškarci su vozili svoju trku na 10km takođe slobodnim stilom. Sutradan, u nedelju, na programu su bile još dve trke ali sa dužom distancom koje su počele u isto vreme. Trke su vožene slobodnim stilom, žene na stazi dugoj 10km, a muškarci na 15km.
Nastupili su takmičari iz BiH, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Takmicenja su održana u skladu sa FIS MCP i FIS Continental Cup pravila. Organizator ovog FIS Balkan Continental Cupa je Ski savez Bosne i Hercegovine, a tehnička organizacija Ski klub Istočno Sarajevo.


Boštjan Klavžar, Milanko Petrović i Damir Rastić


Prvog takmičarskog dana, u subotu 30.03.2013. na FIS Balkan Continental Cup u skijaškom trčanju koje se održava na Nordik centru Dvorišta iznad Pala na Jahorini, najbolji srpski trkač na skijama Milanko Petrović je ostvario ubedljivu pobedu u trci na 10 km slobodnim stilom.
Rezultatom 27:59.7 Milanko je osvoio 68.51 FIS bodova i jedini je ispod 100 FIS bodova. Drugo mesto je zauzeo Slovenac Boštjan Klavzar sa vremenom 29:17.0 i 105.33 Fis boda. Treći i četvrti su takmičari iz Srbije Damir Rastić - 29:47.4 i 110.28 Fis boda i Dževad Hadžifejzović 29:35.8 i 114.28 Fis boda.
Od ostalih srpskih takmičara, Sanjin Dizdarević je trku završio na 9. mestu, Ajlan Rastić na 12. Mirsad Pejčinović na 15. Trku su još završili: 21. Aleksandar Jelić, 25. Darko Smiljanić.
U ženskoj trci na 5km najbolja je bila slovenka Barbara Jezeršek. Srpske takmičarke su ostvarile sledeće plasmane: 9.Ivana Kovačevič, 10.belma Šmrković, 15. Anja Ilić i 18. Mina Ilić.

Najbolji na Balkanu 2012/2013 - Reprezentacija Srbije


     Drugog takmičarskog dana FIS Balkan Continental Cupa u skijaškom trčanju, u nedelju 31.03.2013. vožene su trke na 15km muškarci i 10km žene slobodnim stilom. Na Nordik centru Dvorišta iznad Pala na Jahorini, danas su dominirali najbolji srpski trkači Milanko Petrović i Damir Rastić.
     Milanko je sa vremenom 24:45.5 i 60.76 FIS bodova ostvario pobedu sa više od pola minuta prednosti ispred drugoplasiranog Damira Rastića (25:17.3 ; 77.89). Nakon hrvatskog takmičara i dva bugarina plasman na 6. mesto je ostvario Dževad Hadžifejzović (25:58.9 i 100.29).
     Ostali takmičari iz srbije su ostvarili sledeće plasmane: 11. Sanjin Dizdarević, 15. Ajlan Rastić, 21. Aleksandar jelić.
     U trci devojaka dominirale su takmičarke iz Slovenije i Bugarske. Od srpskih takmičarki najbolji plasman je ostvarila Ivana Kovačević sa skoro 3 minute zaostatka za pobednicom Barbarom Jezeršek iz Slovenije. Belma Šmrković je trku završila na 12. mestu, Anja Ilić na 14. a Mina Ilić na 17. mestu.

 

Golija - Otvoreno prvenstvo Srbije u skijaškom trčanju

Na skijalištu Odvraćenica na Goliji u subotu i nedelju 23. i 24.marta 2013 god. je održano Otvoreno prvenstvo Srbije u skijaškom trčanju. Nastupile su sve kategorija takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji. U subotu 23. marta je vožena disciplina distanca - individual, a u nedelju sprint.

Pored klubova iz Srbije, pravo nastupa su imali i klubovi iz susednih država. Organizator Prvenstva je Skijaški savez Srbije a tehnički organizator je SK Jerlenak iz Sjenice.

Najzanimljivija je bila trka seniora u kojoj su nastupili svi najbolji Srpski ski trkači u u ovom trenutku koji su i kandidati za nastup na Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. Njihov plasman na sprint trci je bio: 1. Emir Hrkalović - SK Jelenak Sjenica, Milanko Petrović - SK Lavina Beograd 3.Dževad Hadžifejzović - SK Pešter Novi Pazar, 4Sanjin Dizdarević - SK Zlatibor sa Zlatibora.

    Rezultati:
- Distanca, Gojija 23.mart 2013.
- Sprint, Golija 24.mart 2013.

Senior Milanko Petrović i najmlađa učesnica trke

 

 

Skijaško trčanje - Milanko Petrović osmi na FIS trci u Seefeldu

01.12.2012.- Najbolji srpski biatlonac Milanko Petrović postao je i najbolji srpski takmičar u skijaškom trčanju. On je na današnjoj FIS Cross Country trci na 10 km slobodnim stilom u austrijskom ski centru Seffeld ostvario najbolji plasman na nekoj FIS trci u istoriji srpskog skijaškog trčanja zauzevši 8. mesto od 132 takmičara. Ovim rezultatom je osvoio 49,55 FIS bodova čime je ostvario A normu za OI Sochi 2014, a pored toga i pravo nastupa na trakama Svetskog kupa u nordiskom skijanju.

- "Sticajem okolnosti imao sam slobodnog vremena, pridružio se reprezentativcima Srbije i nastupio na ovoj Fis trci. Ovo je moj najbolji rezultat ikada ostvaren u nordiskom skijanju a i uopste u Srbiji. Prezadovoljan sam trkom kao i moj trener Tihomir Milosavljević koji me je bodrio tokom trke, a bilo je potrebno i pre starta jer sam imao veliku tremu" - izjavo je za Ski portal Skijanje.ra Milanko Petrović.

Od ostalih reprezentativaca Srbije plasmane su ostvarili: Šmrković Rejhan na 69. mestu, Hadžifejzović Dževad je bio 75., Dizdarević Sanjin 95. i Pejčinović Mirsad na 130. mestu od 132 takmičara koji su završili trku.
Dan ranije je vožena ženska trka na 5km slobodnim stilom. Reprezentativka Srbije Belma Šmrković je zauzela 74. mesto od 82. takmičarke koje su prešle ciljnu liniju.

 

Milanko Petrovic

S leva na desno: Ajlan Rastic, Tihomir Milosavljevic, Milanko Petrovic, Mirsad Pejcinovic, Radosav Jelisijevic i Sanjin Dizdarevic
 

 

Rezultati FIS Ski-roler kup "Amar Garibović" Sjenica 2012.

U Sjenici je od 13.-15. jula 2012. održan Memorijalni FIS Ski-roler kup "Amar Garibović" u znak sećanja na našeg tragično nastradalog olimpijca.
Nakon takmičenja u disciplinama Sprint u Uphill (distanca), najuspešniji su bili takmičari Aljan Rastić (SRB) u muškoj i Tanja Karisik (BIH) u ženskoj konkurenciji.


Kompletni rezultati:
     - Rezultati FIS Ski Roll Sjenica 2012 - SPRINT - UPHILL
     - Rezultati ski rol SPRINT Sjenica 2012 takmicari sa i bez FIS koda
     - Rezultati ski rol UPHILL Sjenica 2012 takmicari sa i bez FIS koda

Memorijlni FIS Ski-roler kup "Amar Garibović", Sjenica 2012.

U Sjenici se ovog vikenda 13.-15. jula 2012. održava Memorijalni FIS Ski-roler kup "Amar Garibović" u znak sećanja na našeg tragično nastradalog olimpijca. Očekuje se da će nastupiti takmičari iz većine zemalja u okruženju. Sva takmičenja se odvijaju u muškoj i ženskoj konkurenciji po uzrastima takmičara.
     U petak je skup takmičara, a od 15-17h je zakazan zvanični trening.
     U subotu se održava sprint trka na trgu Svetozara Markovića u Sjenici. Kvalifikacije su od 18-19h, a finalna trka po kup sistemu se održava od 20-21h.
     U nedelju se održava ski-roler trka na distanci od 10km na deonici od Vrela do Trijebine. Predviđen je masovni start.
     Organizatori trke su sjenički Ski klubovi "Jelenak" i "Amar Garibović".

 

Takmičari iz Srbije na FIS letnjem Cros-country kampu u Češkoj

Reprezenatativci Srbije u skijaškom tzrčanju učestvuju na FIS Cross-Country letnjem trening kampu 2012 koji se od 07.-21. jula 2012. održava u Liberecu u Češkoj.
Na trening kamp je otputovalo trojica članova reprezentacije Srbije: Rejhan Šmrković i Dževad Hadžifejzović, članovi ski kluba Jelenak iz Sjenice i Sanjin Dizdarević, član ski kluba Zlatibor. Sa njima je trener Radosav Jelisijević.
Program FIS trening kampa uključuje praktičnu obuku, metodičko - teorijske časove, radionice i testove za sportiste i trenere. Program će se sastojati od treninga odvojenih grupa, ali i zajedničke obuke i nastave sa sportistima i trenerima zajedno.

Rejhan Šmrković i Dževad Hadžifejzović pred polazak na put
 

Skijaški savez Srbije